Magvas hamburger zsemle
Hozzávalók 6 db-hoz:
30 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2 tojás sárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál cukor
1,5 dl langyos tej
20 dkg friss élesztő
2 kávéskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1/2 evőkanál mák
a tetejére:
1 felvert tojássárgája
mák, szezámmag, lenmag keverék
Elkészítés:
A liszteket kimérjük, elvegyítjük benne a cukrot, a sót, a mákot, a szezám és a lenmagot. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját és az olvasztott vajat és végül a langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba helyezzük, majd szobahőmérsékleten 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Zsemléket formálunk belőle, majd jól lelapítjuk, hogy szép nagy kerek, laposabb bucikat kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, majd magkeverékkel megszórjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácsra helyezve hűlni hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése