2017. október 30., hétfő

Mexikói lasagne

Gondoljuk túl a mexikói chilis babot és készítsünk inkább egy lasagne variációt . Itt már köretre sincs szükség, csupán a ragut kell elkészíteni, no meg a besamelmártás, ami nálam nem maradhat el. Ez olyan, mint a rizottónál, van egy-két alap dolog, aminek benne kell lennie.
A fűszereket könnyen beszerezhetjük egy helyen a Fűszerész webáruházból.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.







Mexikói lasagne
Hozzávalók 4-6 személyre, 25 x 35 cm-es sütőtálhoz
50 dkg darált hús
3-4 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
40 dkg daraboltparadicsom-konzerv
5 dl házi paradicsomlé
20 dkg konzervkukorica
20 dkg konzervvörösbab
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt majoránna
1 kávéskanál Cayenne-bors
őrölt csili

frissen őrölt fekete bors

a besamelhez:
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej

őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió

továbbá:
25 dkg lasagnelap
10 dkg vörös cheddar sajt
10 dkg fehér cheddar sajt

Elkészítés:
A kétféle hagymát és a répát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, felöntjük a paradicsomlével, és fűszerezzük. Fedő alatt, kis lángon 2,5 óra alatt puhára pároljuk. Miután a szósz kellően sűrű lett, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát és vörösbabot, majd fedő nélkül további 15 percig főzzük.
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, és a tejet folyamatosan hozzáöntve simára keverjük. Közepesen sűrű mártást főzünk belőle. (Ha  túl sűrűnek találjuk, kevés tejjel hígítjuk.)
A jénai tálba 1-2 merőkanálnyi paradicsomos szószt szedünk, befedjük tésztalapokkal, majd besamelmártás és ismét szósz következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az étel tetejére reszeljük a kétféle sajtot, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése