Almás, joghurtos pite
Hozzávalók (22 cm átmérőjű pite formához):
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
9 dkg hideg vaj
1 evőkanál görög joghurt
5 dkg nyírfaporcukor
a töltelékhez:
4 dl görögjoghurt
1 tojás
2 tojás sárgája
3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vanília kivonat
50 dkg reszelt alma
2 evőkanál fahéjas cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
Elkészítés:
A tésztához a liszteket kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és a nyírfaporcukrot, majd gyors mozdulatokkal vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk. Fóliába csomagolva, 30 percre hűtőbe helyezzük. Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a formánk és belehelyezzük. Sütőpapírt teszünk a tésztára, majd babbal vagy hasonló nehezékkel kitöltjük. Előmelegített 180 fokos sütőbe elősütjük 10 perc alatt.
A töltelékhez korábban lereszeljük az almát, elvegyítjük benne a fahéjat, a citrom reszelt héját és fél citrom levét. Legalább egy órát hagyjuk állni. A joghurtot simára keverjük az egy egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzátesszük a nyírfacukrot és a vanília kivonatot. A reszelt almát levétől jól kinyomkodjuk és a joghurtos keverékhez adjuk. Az egészet az elősütött tésztára kanalazzuk és betesszük az előmelegített 170 fokos sütőbe, 40-45 perc alatt készre sütjük.
Formában hagyjuk teljesen kihűlni, majd tálalásig hűtőbe helyezzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése