Meggyes-habcsókos pite
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg hideg vaj
8 dkg nyírfaporcukor
1 tojás
a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó
a töltelékhez:
70 dkg magozott meggy
1 csomag Nyírfacukor gluténmentes vaníliás pudingpor (80 g)
2 csomag Nyírfacukor vanillin (10 g)
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dl víz
a tetejére:
3 tojás fehérje
10 dkg nyífacukor
5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a nyírfaporcukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen a formánál nagyobb körlappá nyújtjuk, majd belehelyezzük. Kibéleljük sütőpapírral, szárazbabbal kitöltjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
Közben a meggyet 1 dl vízzel, a vaníliás nyírfacukorral és a fűszerekkel felforraljuk. A maradék vízben elkeverjük a pudingport, és besűrítjük vele a meggyet. Hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásfehérjét elkezdjük verni, majd amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nyírfacukrot. Kemény, csúcsos állagú habot kell kapnunk.
A tésztára kanalazzuk a meggyes tölteléket, befedjük a habbal, megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben, nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése