2018. március 8., csütörtök

Meggyes-habcsókos pite

Egyik nap csak úgy fogtam magam és sütöttem egy nagy adag meggyes pitét, azt a hagyományos verziót. A felét átküldtem a kedves szomszéd asszonyomnak, aki előtte megajándékozott egy hólapáttal, ugyanis kölcsön kellett kérnem, mert nem minden napi eset történt, leesett egy nem kis mennyiségű hó. Gondolom nem csak nálunk, úgyhogy ismerős a sztori. Később eszembe jutott, hogy van még tartalékba egy meggyes pite receptem, ami elbújt a többi között, így most ezt osztanám meg veletek.










Meggyes-habcsókos pite
Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg hideg vaj
8 dkg nyírfaporcukor
1 tojás

a vaksütéshez:
szárazbab vagy kerámiagolyó

a töltelékhez:
70 dkg magozott meggy
1 csomag Nyírfacukor gluténmentes vaníliás pudingpor (80 g)
2 csomag Nyírfacukor vanillin (10 g)
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dl víz

a tetejére:
3 tojás fehérje
10 dkg nyífacukor
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a vajat, a nyírfaporcukrot és a tojást, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
Enyhén lisztezett felületen a formánál nagyobb körlappá nyújtjuk, majd belehelyezzük. Kibéleljük sütőpapírral, szárazbabbal kitöltjük, és előmelegített, 180 fokos sütőben 10 perc alatt elősütjük.
Közben a meggyet 1 dl vízzel, a vaníliás nyírfacukorral és a fűszerekkel felforraljuk. A maradék vízben elkeverjük a pudingport, és besűrítjük vele a meggyet. Hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásfehérjét elkezdjük verni, majd amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a nyírfacukrot. Kemény, csúcsos állagú habot kell kapnunk.
A tésztára kanalazzuk a meggyes tölteléket, befedjük a habbal, megszórjuk a szeletelt mandulával. 170 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütőben, nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése