2018. március 6., kedd

Bazsalikomos paradicsomkrémleves fűszervajas bagettel

Nagyon menő nálunk itthon minden ami paradicsom. Emma, de szerintem a gyerekek többségének a kedvence a paradicsomos étel. Tészta félékkel, vagy hússal, vagy levesként illetve szószként, mártásként megállja a helyét. Nálunk a héten vegyes zöldséggel, paradicsommal sült karaj volt az ebéd, amihez tésztát főztem, illetve joghurtos-fokhagymás pácban sült csirkemell paradicsommártással, zöldséges burgonyával. A leves kimaradt, de receptem az éppen akadt még régebbről
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.







Bazsalikomos paradicsomkrémleves fűszervajas bagettel
Hozzávalók 4 személyre
40 dkg darabolt konzervparadicsom
4 dl sűrű paradicsomlé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 teáskanál morzsolt bazsalikom

frissen őrölt bors

a fűszervajhoz (kb. 6 dkg):
2 dl tejszín
1 fej sült fokhagyma
1 teáskanál fűszervaj fűszerkeverék

frissen őrölt bors

továbbá:
friss bagett

Elkészítés:
A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, és az olívaolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsomlevet, és bazsalikommal, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. Miután felforrt, közepes lángon további 10-15 percig főzzük, végül botmixerrel krémesre turmixoljuk.
A fűszervajhoz a tejszínt gépi habverővel addig verjük, amíg ki nem csapódik a savó, és a visszamaradt vaj össze nem áll. Gézbe vagy sűrű szövésű textilbe csomagoljuk, és kinyomjuk belőle a maradék nedvességet. Az így kapott vajat ízesítjük sóval, borssal és a fűszerkeverékkel. Végül a sült fokhagymával együtt jól összedolgozzuk, fóliába csomagolva megformáljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára. Bagettszeletekre kenjük, és a leves mellé tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése