Nekem a nyári desszertek közül a crumble a legnagyobb kedvencem. Sok-sok forró gyümölcs, jég hideg fagyival. Mi más is kellene.. Ráadásul még rossz időbe is feldobja a napot!
Epres crumble, fehér csokoládés fagyival
Hozzávalók (28 cm átmérőjű pite formához):
Epres crumble-hoz:
70 dkg eper
3 teáskanál keményítő
1 evőkanál citromlé
10 dkg zabpehely
2 evőkanál teljes kiőrlésű zabliszt
5 dkg kókusz reszelék
8 dkg darált mogyoró
7 dkg hideg vaj
2 evőkanál sötét nádcukor
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 kávéskanál só
Fehér csokoládés fagyihoz:
2 dl tejszín
2 dl tej
3 tojás sárgája
2 evőkanál nyírfacukor
10 dkg fehér csokoládé (jó minőségű)
Elkészítés:
Kezdjük a fagyival. A tejszínt, a tejjel, a tojások sárgájával és a cukorral keverjük ki, majd közepes lángon főzzük fel 80°C-ig. Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csokoládét és keverjük ki. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap reggel verjük fel jó krémesre, töltsük fagyigépbe az utasítások szerint és fagyasszuk ki kb. 40-45 perc alatt. Tegyük mélyhűtőbe felhasználásig.
A crumble-hoz az epret vágjuk szeletekre, locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg keményítővel és jól forgassuk össze. Terítsük szét a pite formánkba.
A többi hozzávalót mérjük ki egy tálba, majd morzsoljuk jól össze a kezünkkel. Addig csináljuk, amíg a vajtól össze nem áll a tészta. Nem baj, ha morzsalékos, hiszen ezután az eper tetejére kell morzsolni, hogy teljesen beterítse.
Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 40 percig. A tetejének szép aranybarnának kell lennie.
A crumble-t forrón tálaljuk hideg fagyival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése