A burrito eredetileg Észak-Mexikóból érkezett hozzánk, bár ma már számos
helyen máshogy készítik. Eredetileg marhahús és babpüré a töltelék, de, ha
végig lapozunk egy amerikai recept magazint, akkor rájövünk, hogy több
változatban elkészíthető. Találkoztam már olyannal, aminek a töltelékébe rizs
vagy különböző zöldségek voltak, illetve paradicsom mártással és reszelt
sajttal is tálalhatjuk. Nálam most ez a része elmaradt, ugyanis a paradicsom
szószt inkább a marha raguba tetettem és házi tortillát sütöttem hozzá. Nem
kukoricaliszt keverékével szoktam készíteni, de lehet kísérletezni és nyugodtan
lecserélhetjük 1/3 részét. Többet szerintem nem érdemes, mert akkor törékennyé
válik.
Paradicsomos-babos marha Burrito
Hozzávalók:
Tortillához:
12,5 dkg fehér liszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
kb. 1,5 dl víz
Paradicsomos-babos marharaguhoz:
60 dkg marhacomb
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 teáskanál koriander
1 teáskanál római kömény
5 szem szegfűbors
1 chili paprika
2 teáskanál bazsalikom
3 dl házi sűrű paradicsomlé
só, bors
1 konzerv vörös bab
10 dkg barnarizs
Elkészítés:
A tortilla hozzávalóit tegyük dagasztó tálba és dolgoztassuk 5-6 percig.
Fóliába csomagolva pihentessük szobahőmérsékleten 1 óra hosszát.
A rizst főzzük meg, lefedve hagyjuk pihenni, amíg elkészül a marharagu.
A marhacombot daraboljuk nagyon apró kockára. A vöröshagymát pucoljuk meg,
daraboljuk apróra, majd dinszteljük meg. Érdemes fedeles, magas falú
serpenyőben dolgozni, mert később lefedve főzzük a húst.
A fűszereket tegyük mozsárba és zúzzuk össze. Adjuk a megdinsztelt
vöröshagymához, futtassuk meg, majd adjuk hozzá a marhahúst és pirítsuk
fehéredésig. Öntsük bele a paradicsomlét, majd lefedve közepes lángon főzzük
puhára illetve jó sűrűre. Amennyiben szükséges tegyünk még hozzá paradicsomlét.
Kb. 1,5 óra alatt készíthetjük el. Ezután adjuk hozzá a babot és további pár
percig, most már fedő nélkül főzzük össze. Ízesítsük sóval és borssal. Adjuk
hozzá a főtt rizst és keverjük jól össze.
A tortilla tésztáját osszuk 6 egyenlő részre. Lisztezett felületen nyújtsuk
egész vékonyra. A palacsinta sütőt forrósítsuk fel, majd süssük meg egyesével a
lapok mind két oldalát. Fontos, hogy jó forró legyen a serpenyő. A tésztát
közben érdemes konyharuhával letakarni, hogy melegek és puhák maradjanak.
Mindegyiket töltsük meg a raguval, tekerjük fel.
Tálalhatjuk fűszeres forró paradicsommártással, reszelt sajttal megszórva!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése