Cruffin
Hozzávalók (12 db-hoz):
200 g BL80 liszt
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
20 g élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2,5 dl víz
50 g vaj
100 g vaj
Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót a cukrot és folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. A végén adjuk hozzá a vajat, jól dolgozzuk bele. Arra figyeljünk, hogy ne legyen lágy, de ne legyen kemény sem. Könnyen gyúrható és dolgozható legyen. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre. Kb. 6 grammosak lesznek. Ennél felesleges nagyobbra hagyni, mert nem fér bele a formába. Nyújtsuk ki tésztanyújtóval először 3-as, majd 5-ös fokozaton. Kenjük meg a szobahőmérsékletű, lágy vajjal. Ezután tekerjük fel kifli formájúra, vágjuk be jó mélyen, fordítsuk ki, majd tekerjük fel, Így helyezzük el a muffin formába.
Próbáljunk gyorsan dolgozni és ne túl meleg helyen, hogy ne essünk abba a hibába, hogy az eleje már rég megkel, míg az utolsóval végzünk.
Helyezzük előmelegített 200°C-os sütőbe és süssük készre kb. 15-20 perc alatt. Figyeljünk rá, mert gyorsan sülnek!
Tálaljuk melegen, lekvárral, sajtokkal, túróval, gyümölccsel vagy éppen valamilyen sós kencével!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése