Különleges variációt hoztam. Picit édes, picit fűszeres és picit sós is. Összhangban van az biztos!
Karamellizált hagymás, rozmaringos rizottó, sült fügével és roqfort sajttal
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
1nagy teáskanál méz
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl száraz fehérbor
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
1 ág rozmaring levelei összetépkedve
200 g arborio rizs
1 liter forró húsalaplé
50 g vaj
100 g roqfort sajt
Továbbá:
6 db füge
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál vörösborecet
0,5 dl vörösbor
Elkészítés:
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük félkarikára. Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, amiben hevítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a mézet, miután felolvadt mehet rá a hagyma. Közepes lángon dinszteljük addig, amíg nem lesz szép aranysárga. De ne égessük le! Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, majd a rizst. Pirítsuk fehéredésig. Ezután öntsük fel fehérborral, főzzük addig, amíg be nem szívja. Ezután jöhet a húsalaplé. Először csak két merőkanállal tegyünk bele, majd mindig egyel. Folyamatosan keverjük és csak akkor menjen a következővel, amikor már elfőtte. Amikor megfőtt a rizs, de még "al dente", akkor adjuk hozzá a vajat és a sajtot. Vegyük le a tűzről és keverjük krémesre. Hagyjuk egy kis ideig állni.
Készítsük el a sült fügét. Mossuk meg, vágjuk cikkekre. Hevítsük fel serpenyőbe a kétféle ecetet és a vörösbort, majd dobjuk rá a gyümölcsöt. Magas lángon rotyogtassuk és főzzük félpuhára.
Tálaláskor a rizottó tetejét díszítsük sült fügével és roqfort sajttal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése