Akkor szerintem ezt megbeszéltük. Ez az egyszerű, de mégis különleges almás-rozmaringos csirkemell megjelent a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is.
Almás-rozmaringos csirkemell polentával
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé
2 vöröshagyma
3 édes alma
2 dl száraz fehérbor
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
só
őrölt bors
szerecsendió
3 rozmaringág
1 dl tejszín
1 teáskanál keményítő
A polentához:
2,5 dl kukoricadara
3 dl víz
3 dl tej
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só
őrölt bors
3 dkg vaj
1 tojás
10 dkg gorgonzola
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, kettévágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Az olajat a vajjal együtt lefedhető, magas falú serpenyőben felhevítjük. Beletesszük az egészben hagyott csirkemellfiléket, és mindkét oldalukat fehéredésig pirítjuk. Rászórjuk a hagymát, és további 5 percig sütjük. Sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval és rozmaringgal ízesítjük. Felöntjük a borral, majd lefedjük. Közepes lángon 20-25 perc alatt félpuhára pároljuk. Közben az almát megmossuk, a magházát eltávolítva cikkekre vágjuk. A csirkéhez adjuk, és további 20 percig – a hús és a gyümölcs teljes puhulásáig – pároljuk. Miután elkészült, a húst kiemeljük, tányérra tesszük, és lefedjük alufóliával.
A keményítőt a tejszínnel elkeverjük, majd a serpenyő közepére öntjük a visszamaradt szafthoz, és gyors mozdulatokkal elvegyítjük. (Mivel még sűrűsödni fog, nem kell túl sűrűnek lennie.)
A polentához a vizet és a tejet felforraljuk. Sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük. Hozzászórjuk a kukoricadarát, és közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen be nem sűrűsödik. A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat és a tojást. Kivajazunk egy 20 x 30 cm-es tepsit, a polentát elsimítjuk benne, a tetejére morzsoljuk a gorgonzolát. Előmelegített, 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt kicsit hűlni hagyjuk.
Tálaláskor a csirkemellet felszeleteljük, a mártással leöntjük, és a polentával körítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése