Sütőtökös, tökmagos hamburgerzsemle
Hozzávalók (8 db-hoz):
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g fehér búzaliszt
2 kávéskanál só
150 g sütőtökpüré
20 g élesztő
1 evőkanál méz
kb. 1,5 dl langos tej
2 tojás sárgája
30 g olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás sárgája
tökmag
Elkészítés:
A liszteket kimérjük egy tálba, beletesszük a sót és a sütőtökpürét. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd mézzel elkeverve felfuttatjuk. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a kimért liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Robotgéppel kb. 8-10 perc alatt. Az utolsó két percben hozzáadjuk az olvasztott vajat, így nem nehezedik el a tészta. Kelesztőtálba téve egy órát pihentetjük szoba-hőmérsékleten. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, nyolc egyenlő részre osztjuk, majd szemlét formálunk belőle. A végén egy picit lelapítjuk, hogy inkább nagyobb legyen, mint magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és duplájára kelesztjük.
Tojássárgájával megkenjük, tökmaggal díszítjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése