2015. december 11., péntek

Sütőtökös, tökmagos hamburgerzsemle

Ebből bizony hamburger lesz, de először bemutatok egy ízletes, puha és ötletes hamburgerzsemlét. Reggelire szendvicshez is megfelelő, de magában is nagyon finom.








Sütőtökös, tökmagos hamburgerzsemle
Hozzávalók (8 db-hoz):
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g fehér búzaliszt
2 kávéskanál só
150 g sütőtökpüré
20 g élesztő
1 evőkanál méz
kb. 1,5 dl langos tej
2 tojás sárgája
30 g olvasztott vaj

Tetejére:
1 tojás sárgája
tökmag

Elkészítés:
A liszteket kimérjük egy tálba, beletesszük a sót és a sütőtökpürét. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, majd mézzel elkeverve felfuttatjuk. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a kimért liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Robotgéppel kb. 8-10 perc alatt. Az utolsó két percben hozzáadjuk az olvasztott vajat, így nem nehezedik el a tészta. Kelesztőtálba téve egy órát pihentetjük szoba-hőmérsékleten. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, nyolc egyenlő részre osztjuk, majd szemlét formálunk belőle. A végén egy picit lelapítjuk, hogy inkább nagyobb legyen, mint magasabb. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és duplájára kelesztjük.
Tojássárgájával megkenjük, tökmaggal díszítjük.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése