Toast kenyér
Hozzávalók:
20 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2,5 dl víz
7 dkg tejföl
1 teáskanál só
3 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A liszteket dagasztótálba kimérjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót és a cukrot. Az élesztőt a tejfölbe morzsoljuk, krémesre keverjük, majd ezt is belekanalazzuk. Víz hozzáadásával összeállítjuk a tésztát, majd olvasztott vajjal együtt rugalmas tésztát dagasztunk belőle.
Kelesztőtálba tesszük, 2 óra hosszára szobahőmérsékleten hagyjuk. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd vastagabb kb. 20 cm hosszú hengert formázunk belőle.
Lisztezett kenyérformába tesszük, duplájára kelesztjük. Akkor lesz ilyen szép formás, ha hagyjuk túl kelni a formán. Ez nem azt jelenti, hogy túlkelesztjük a tésztát, hanem kisebb helyet hagyunk neki, így magasabbra nő, mint a forma.
Előmelegített 180°C-os sütőbe 45 perc alatt készre sütjük.
Rácsra téve hagyjuk hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése