Chilis bab csicseriborsóval, török lepénnyel
Hozzávalók 4 személy részére:
50 dkg darált sertéshús
1 konzerv darabolt paradicsom
5 dl házi paradicsomlé
1 konzerv csicseriborsó
1 konzerv borlotti bab
1 kaliforniai paprika
1 sárgarépa
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál habanero krém
1 csomó újhagyma
2 evőkanál olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
2 teáskanál morzsolt oregánó
só
bors
Török lepény:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
tetejére:
1 tojás sárgája
szezámmag
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát felkockázzuk a répával együtt. Az újhagymát pedig karikákra vágjuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymákat, a paprikát és a répát. 10-15 percig dinszteljük, megszórjuk sóval, borssal, fűszerpaprikával és oregánóval. Beletesszük a darált sertéshúst, majd fehéredésig pirítjuk. Konzerv paradicsommal és a házi paradicsomlével felöntjük, lefedjük és 1 óra hosszán keresztül alacsony hőmérsékleten sűrűre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a lecsepegtetett, lemosott csicseriborsót és babot és amennyiben szükséges pótoljuk kevés vízzel. A végén ízlés szerint habaneroval beállítjuk a csípősségét.
Közben elkészítjük a lepény tésztáját. A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, a joghurtot, a sót és a cukrot, majd langyos tej hozzáadásával rugalmas, kissé lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve, szobahőmérsékleten pihentetjük 1 óra hosszán keresztül. Ezután lisztezett felületre borítjuk, két részre osztjuk, majd kb. 2 cm vastag kör alakúra nyújtjuk. Sütőpapírra helyezzük, letakarva 30 percig pihentetjük. Az ujjbegyünkkel lyukakat nyomkodunk a tésztába, megkenjük felvert tojássárgájával és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegítjük közben a sütőnket, sütőkővel együtt 200°C-ra. Sütőlapátra húzzuk papírral együtt a tésztát, majd a forró sütőkőre helyezzük. 20 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tálalásnál háromszögekre daraboljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése