2016. február 11., csütörtök

Gesztenyés piskótarolád

Emlékszem, amikor kicsi voltam mindig gesztenyepürét kértem a cukrászdában illetve vittünk haza Ishlert. Mind a kettő azóta is kedvencem maradt. A gesztenye, rumos meggy és csoki párosításnál szerintem nincs jobb. Vékony piskóta, vastag krém... azt hiszem én így szeretem.
Nagyon egyszerű, úgyhogy gyorsan és bármikor elkészíthető.








Gesztenyés piskótarolád
Hozzávalók:
Piskótához:
4 tojás
8 dkg nyírfacukor
8 dkg fehér tönkölyliszt

Gesztenye krémhez:
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
2 dl habtejszín
25 dkg mascarpone

Továbbá:
20 dkg meggy
2 evőkanál rum vagy rumaroma
2 dl víz

Csokoládé öntethez:
10 dkg csokoládé
1 dl tejszín
2 dkg vaj
1 evőkanál rum vagy rumaroma

Elkészítés:
A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A sárgáját kikeverjük a cukor felével, a fehérjét pedig habbá verjük a másik felével. A liszt 1/3-át a kikevert tojássárgájához szitáljuk, majd felváltva a fehérjével óvatosan összeforgatjuk. 30x30 cm nagyságú sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belekanalazzuk a piskóta tésztát és elsimítjuk. Előmelegített 180°C-os sütőbe 20 perc alatt tűpróbáig sütjük. Konyharuhára borítjuk, eltávolítjuk a sütőpapírt, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
A gesztenye krémhez a habtejszín kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük a gesztenyemasszával, majd hozzátesszük a felvert habtejszínt. Ízlés szerint tovább édesíthetjük porcukorral, szerintem felesleges, mert éppen elég van a masszában.
A magozott meggyet rumos vízbe áztatjuk addig, amíg a piskóta elkészül. Kinyomkodjuk belőle a vizet és félretesszük.
Az csokoládé öntethez gőz felett felolvasztjuk a csokoládét a tejszínnel és a vajjal, majd rummal ízesítjük.
A piskótánkat kitekerjük, megkenjük a krémmel (amennyiben szeretnénk díszíteni, akkor tegyünk félre belőle), megszórjuk meggyel és feltekerjük. Csokoládé öntettel meglocsoljuk és a végén maradék krémmel és meggyel díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése