A recept megjelent Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.
Hozzávalók 8-10 db-hoz
a lekvárhoz:
1 kg érett banán
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál méz
1/2 dl víz
a tésztához:
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2,5 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A lekvárhoz a megpucolt banánt villával áttörjük, tapadásmentes edénybe tesszük. Fahéjjal, vaníliakivonattal, mézzel ízesítjük, és felöntjük a vízzel. Kis lángon, fedő alatt 1-1,5 óra alatt sűrűre főzzük. Még forrón hozzáadjuk a csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. Lezárható üvegekbe töltjük, majd teljesen kihűtjük.
A tésztához a liszteket dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a sót. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, elkeverjük a cukorral, 10-15 percig pihentetjük, majd a kimért liszthez adjuk. A tésztát összeállítjuk, pár percig dagasztjuk, majd az olvasztott vaj hozzáadásával rugalmassá, fényessé dagasztjuk. Szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, 8-10 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gombócot formálunk. A tenyerünkkel ellapítjuk, mélyedést készítünk, és 1 teáskanálnyi lekvárt teszünk bele. Összecsípjük a tésztát, ismét meggömbölyítjük, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ha mind kész, letakarva 30 percet pihentetjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tipp: porcukorral megszórva tálalhatjuk, illetve kínálhatunk mellé a csokoládés banánlekvárból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése