Egyébként, ha nem kapnátok zöld pestot, akkor arra is van receptem, amit itt és itt találhattok.
Hamburger grillezett sajttal, lilahagyma lekvárral és zöld pestos joghurttal
Hozzávalók 6 személy részére
a hamburger zsemléhez
20 dkg fehér liszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg élesztő
3 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás sárgája
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
a tetejére
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej
a lilahagyma lekvárhoz
80 dkg lilahagyma
50 ml olívaolaj
1 dl bazsamecet
1 dl száraz vörösbor
3 szál kakukkfű
1 evőkanál méz
só
frissen őrölt bors
a húspogácsához
40 dkg darált marhahús
30 dkg darált sertéshús
só, bors
olívaolaj
a zöld pestos joghurthoz
2 dl joghurt
1 evőkanál zöld pesto
2 teáskanál majonéz
1 evőkanál citromlé
só
frissen őrölt bors
továbbá
6 karika grill sajt
2 paradicsom
1 paprika
18 szelet uborka
Elkészítés:
Először kezdjük a zsemlékkel. A liszteket kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk két tojás sárgáját, a sót, a cukrot, az olívaolajat és az olvasztott vajat. Langyos tej segítségével összeállítjuk a tésztát, majd rugalmas, fényes tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba helyezzük és szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. 6 egyenlő részre osztjuk, nagyobb, kissé lapos zsemléket formázunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, duplájára kelesztjük. A tojássárgáját tejjel felverjük, megkenjük mindegyik zsemle tetejét, majd előmelegített 180 fokos sütőbe 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra helyezzük és hűlni hagyjuk.
A lilahagyma lekvárral folytatjuk. A hagymákat megpucoljuk, ketté vágjuk és felkarikázzuk. Olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a mézet, a kakukkfüvet, a sót és a borsot, majd felöntjük balzsamecettel és vörösborral. Fedő alatt puhára pároljuk, akkor jó, amikor már szinte elfőtte a levét.
A húspogácsához a kétféle darált húst összekeverjük, sózzuk és borsozzuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Jól ellapítjuk, kevés olívaolajon grill serpenyőben vagy panini sütőre helyezve, lenyomva mindkét oldalát készre sütjük. Ezután jöhetnek a sajtok is.
A hamburger bucikat kettévágjuk panini sütőre helyezve, lenyomva megpirítjuk.
A zöldségeket felkarikázzuk.
A zöld pestos joghurt alapanyagait kimérjük, összekeverjük.
Összeállításnál a hamburger zsemle aljára kerül az ubroka és a paprika, ezt követi a húspogácsa, a lilahagyma lekvár és a grillezett sajt. Végül paradicsommal és zöld pestos joghurttal koronázzuk. A tetejét hamburger zsemle teteje borítja, végül hurkapálcával átszúrjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése