Ezek a húsos empanadák belopták a szívünkbe magukat. :) Nagyon finom lett és viszonylag kevés macerával előállítható. Szerintem akár szilveszterre vagy alkalmas lehet vendégváró falatoknak, de, ha csak egy jó vacsorát szeretnénk enni, akkor is elkészíthetjük. A kimaradt tölteléket melegszendvics feltétnek használtam fel, már csak sajtot kellett rászórni és sütőbe pár perc alatt kész volt a reggeli.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is.
A Butlers termékeivel tálalva.
Édesburgonyás hússal töltött empanada
Hozzávalók 15-17 db-hoz
a tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg liszt + kevés a nyújtáshoz
10 dkg kacsazsír
20 dkg víz
2 kávéskanál só
a töltelékhez:
50 dkg darált sertéshús
30 dkg főtt, tört édesburgonya
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
2 rozmaringág
2 kakukkfűág
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
frissen őrölt bors
só
a tetejére:
1 felvert tojás
Elkészítés:
A liszteket tálba mérjük, elvegyítjük bennük a sót és a kacsazsírt, majd a víz hozzáadásával kicsit keményebb tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva 1 órán át szobahőmérsékleten pihenni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A kétféle hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Kevés olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a húst és a felaprított fűszernövényeket. A végén köménnyel, szerecsendióval, borssal és sóval ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, rátesszük az édesburgonyát, jól kikeverjük, majd hűlni hagyjuk.
A tésztát kettéosztjuk, enyhén lisztezett felületen 1,5 mm vastagságúra nyújtjuk. Kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Mindegyiket megtöltjük, félbehajtjuk, majd a szélüket körben az ujjainkkal összecsippentjük. A batyukat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és felvert tojással megkenjük. Előmelegített, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: tálalhatjuk friss salátával, paradicsom- vagy sajtszósszal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése