A pite formát a Cookori webshopról könnyen beszerezhtő. Praktikus, mert alulról ki lehet emelni könnyen és ezáltal a szeletelést is megkönnyíti.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.
Karamellizált hagymás quiche
Hozzávalók 20 x 28 cm-es piteformához
a tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
12,5 dkg hideg vaj felkockázva
1 tojás
3 evőkanál víz
1 kávéskanál só
a töltelékhez:
30 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
3 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
só
frissen őrölt bors
3 dl sűrű tejszín
2 tojás
15 dkg felkockázott gorgonzola
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.
A hagymát megpucoljuk, kockára vagy félkarikára vágjuk. Az olívaolajon megdinszteljük, rácsorgatjuk a mézet, és karamellizáljuk. Beletesszük a fehérborecetet, majd fűszerezzük a kakukkfűvel, borssal és 1 kávéskanál sóval. Kis lángon addig pároljuk, amíg a hagyma össze nem esik, és meg nem puhul. Amikor elkészült, félretesszük, és teljesen kihűtjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a hagymát és a sajtot. Szerecsendióval, 1/2 kávéskanál őrölt borssal és sóval ízesítjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen a formánál kicsivel nagyobbra nyújtjuk, majd belehelyezzük, és a felesleges tésztát levágjuk. A tölteléket beleöntjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, ezután szépen szeletelhető.
Tipp: tálalható salátához, de kisebb cikkekre vágva akár vendégváró falatként is elkészíthető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése