2017. március 15., szerda

Karamellizált hagymás quiche

Kicsit meg vagyok zavarodva, nálunk ugyanis hosszú hétvége van, mert mindenki itthon van és ráadásul két napja vendégségbe járunk. Mindenhol finomságokat ettünk, tele pocakkal értünk haza, úgyhogy estére már szinte csak salátát tudtunk enni. Viszont most hozok egy szuper ötletet. Mi van abban az esetben, ha hozzánk jönnek. Szerintem egy pogácsa helyett gyorsabban elkészíthető és nem csak melegen tálalható, így bármikor megkínálhatjuk vele a hozzánk érkező vendégeket.
A pite formát a Cookori webshopról könnyen beszerezhtő. Praktikus, mert alulról ki lehet emelni könnyen és ezáltal a szeletelést is megkönnyíti.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is.







Karamellizált hagymás quiche
Hozzávalók 20 x 28 cm-es piteformához
a tésztához:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt + kevés a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
12,5 dkg hideg vaj felkockázva
1 tojás
3 evőkanál víz
1 kávéskanál só

a töltelékhez:
30 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
3 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál morzsolt kakukkfű

frissen őrölt bors
3 dl sűrű tejszín
2 tojás
15 dkg felkockázott gorgonzola
1/2 kávéskanál őrölt szerecsendió

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára.
A hagymát megpucoljuk, kockára vagy félkarikára vágjuk. Az olívaolajon megdinszteljük, rácsorgatjuk a mézet, és karamellizáljuk. Beletesszük a fehérborecetet, majd fűszerezzük a kakukkfűvel, borssal és 1 kávéskanál sóval. Kis lángon addig pároljuk, amíg a hagyma össze nem esik, és meg nem puhul. Amikor elkészült, félretesszük, és teljesen kihűtjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a hagymát és a sajtot. Szerecsendióval, 1/2 kávéskanál őrölt borssal és sóval ízesítjük.
A tésztát enyhén lisztezett felületen a formánál kicsivel nagyobbra nyújtjuk, majd belehelyezzük, és a felesleges tésztát levágjuk. A tölteléket beleöntjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, ezután szépen szeletelhető.

Tipp: tálalható salátához, de kisebb cikkekre vágva akár vendégváró falatként is elkészíthető.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése