Lecsós rizottó
Hozzávalók 2-4 személy részére
1 nagy vöröshagyma
7 dkg házi kolbász
1 vékony csík füstölt húsos szalonna
1-2 evőkanál olaj
20 dkg arborio rizs
1 dl száraz fehérbor
őrölt kömény
őrölt fűszerpaprika
őrölt bors
só
8 dl húsalaplé
50 dkg paradicsom
3 fehér paprika
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát kimagozzuk, félbevágjuk és végül felkarikázzuk, a paradicsomot pedig cikkekre szeleteljük. A kolbászt és a szalonnát vékonyra daraboljuk, majd száraz serpenyőbe tesszük és zsírjára sütjük. Annyi olajat adunk hozzá, hogy a vöröshagymát és a paprikát megtudjuk dinsztelni. Beleszórjuk a rizst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort, majd két merőkanálnyit a forró húsalapléből. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá az alaplét, mindig akkor, amikor már majdnem elfőtte. Közben ízesítjük őrölt köménnyel, borssal, sóval és fűszerpaprikával. A főzés felénél adjuk hozzá a paradicsomot. Várjuk meg, hogy szétfőjön, mert sok levet fog engedni, majd csak ez után pótoljuk. Amikor a rizs "al dente", vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a vajat, keverjük bele és hagyjuk egy kicsit pihenni, majd tálaljuk forrón.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése