2017. augusztus 28., hétfő

Lecsós rizottó

Az idén nyáron sokszor volt lecsó a vacsorám. Ebben az időszakban rengeteg zöldséget szoktam enni, mert tudom, hogy a télinek nem sok íze van sajnos és ráadásul drága, nem beszélve arról, hogy vegyszeres. Nyaralás előtt azon gondlkodtam, hogy milyen rizottót dobjak össze, de nagyon vásárolgatni sem akartam, hiszen másnap indulunk, ne maradjon itthon semmi bontott termék. Volt még egy pár zöldség, amit fel kellett használnom, akadt még szalonna meg kolbász is a hűtőbe, így lett egy olaszos-magyaros fogás, a lecsós rizottó. No, nem rizses lecsó, az más, ez rendes eljárással készült, gondosan kevergetve és semmi nem hiányzik belőle, ami kell egy eredeti rizottóhoz.










Lecsós rizottó
Hozzávalók 2-4 személy részére
1 nagy vöröshagyma
7 dkg házi kolbász
1 vékony csík füstölt húsos szalonna
1-2 evőkanál olaj
20 dkg arborio rizs
1 dl száraz fehérbor
őrölt kömény
őrölt fűszerpaprika
őrölt bors

8 dl húsalaplé
50 dkg paradicsom
3 fehér paprika
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj

Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. A paprikát kimagozzuk, félbevágjuk és végül felkarikázzuk, a paradicsomot pedig cikkekre szeleteljük. A kolbászt és a szalonnát vékonyra daraboljuk, majd száraz serpenyőbe tesszük és zsírjára sütjük. Annyi olajat adunk hozzá, hogy a vöröshagymát és a paprikát megtudjuk dinsztelni. Beleszórjuk a rizst és fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a bort, majd két merőkanálnyit a forró húsalapléből. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá az alaplét, mindig akkor, amikor már majdnem elfőtte. Közben ízesítjük őrölt köménnyel, borssal, sóval és fűszerpaprikával.  A főzés felénél adjuk hozzá a paradicsomot. Várjuk meg, hogy szétfőjön, mert sok levet fog engedni, majd csak ez után pótoljuk. Amikor a rizs "al dente", vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt parmezánt és a vajat, keverjük bele és hagyjuk egy kicsit pihenni, majd tálaljuk forrón.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése