Arra gondoltam, hogy mégse vesszen el a blogom érdeklődési köre, ha nem is minden nap, de megosztok néha egy-egy régi éppen aktuális receptet. Hogy mikor szeretném folytatni? Ezt konkrétan nem tudom megmondani. Nagyon szeretnénk, ha Emmának lenne egy kistestvére, akkor meg végképpen nem lesz időm semmire. Azt hiszem nem tudnék erre válaszolni, amikor már úgy érzem, hogy van kedvem és erőm, nem csak muszájból csinálom, ráadásul frissen és nyugodtan tudok fotózni biztosan visszatérek. Addigis gyűjtöm azoknak az ételeknek a receptjeit, amit itthon kikísérleteztem és később újrafőzöm, amikor már le is tudom fotózni.
Nem búcsúzok recept nélkül. Ezt a finom vaníliapudingos pitét készíthetjük gyümölccsel vagy nélküle, mi nagyon imádtuk így natúrban.
Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához):
a tésztához:
15 dkg liszt
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
20 dkg hideg vaj
15 dkg cukor
10 dkg darált mandula
5 dkg szeletelt mandula
a krémhez:
5 tojássárgája
2,5 dl tejszínhab (30%-os zsírtartalmú)
5 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dkg liszt
3 dkg keményítő
1 dl tej
2 teáskanál vanília kivonat
a tálaláshoz:
porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a mandulán kívül késes robotgépbe tesszük és addig turmixoljuk, amíg nagyjából összeáll. Robotgép nélkül, vágjuk kisebb kockákra a vajat és így hozzáadva, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. A 2/3 részét nyújtsuk ki kör alakúra, helyezzük a formába, majd a túlnyúló részeket vágjuk le és adjuk a kimaradt tésztához a darált mandulával együtt és dolgozzuk össze. Helyezzük a hűtőbe, amíg elkészítjük a krémet.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliakivonattal. Hozzáadjuk a keményítőt, a lisztet és a tejet, majd simára keverjük. Ezután felöntjük tejszínnel, beletesszük a vajat, majd közepes lángon sűrűre főzzük, de vigyázzuk, hogy ne forraljuk fel.
A hideg tésztára öntjük a kész, forró pudingot, a kimaradt tésztát a tetejére morzsoljuk, megszórjuk szeletelt mandulával, végül előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük és 30-40 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése