Koskacukor: Indiai marharagu sült édesburgonyával

2015. február 17., kedd

Indiai marharagu sült édesburgonyával

Sokan azt gondolják, mint ahogy mi is azt gondoltuk, hogy Indiában bizony nem eszik a marhát. Így amikor megláttam az indiai marharagu ezen a blogon elgondolkodtam azon, hogy akkor most eszik vagy nem eszik. Ez az egész recept csak vicc? Annyira nem voltam ezen a téren jártas, de utána néztem. Csak azok nem eszik a marhát, akiknek a vallása hindu. Ők szigorúan betartják és náluk szent állat a marha. Ismét tanultam valamit. Lehet, hogy szégyen, mert eddig nem tudtam erről, de valahogy soha nem is jutott eszembe az indiai ízeket marhával párosítani. Balázsnak amikor megemlítettem, hogy indiai marharagu lesz az ebéd elképedve nézett rám, hogy biztos ezt majd ki is akarom tenni a blogomra? :) Miért ne? Ezek szerint csak eszik.... :) És tényleg.
Mostanában egyre több marhahúst eszünk, mivel lassan a csirke meg a sertés is ugyanezen az áron kapható. És amint tudjuk a marhába elég sok fehérje van, ezen kívül cink, vas, foszfor tartalma magas és B12 és B6 vitaminban gazdag.







Indiai marharagu édesburgonyával
Hozzávalók (4 személy részére):
1 kg marhahús (marhanyak)
2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
2 babérlevél
1 evőkanál friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál chili
1/4 egész fahéj


Fűszerek:
1/2 teáskanál édeskömény
1/2 teáskanál római kömény
1 zöld kardamom
5 egész fekete bors
1/2 kávéskanál szerecsendió


Elkészítés:
A marhahúst daraboljuk kisebb kockákra. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg liszttel, majd forgassuk meg, hogy mindenhol egyformán bevonja. A vörös és a fokhagymát daraboljuk apróra, kevés olajon dinszteljük meg. A legjobb, ha egy vaslábasban készítjük, mert egyenletesen adja le a hőt, így szép lassan puhára tudjuk főzni az ételünket. Adjuk hozzá a marhahúst, pirítsuk fehéredésig. Tegyünk hozzá babérlevelet, friss darabolt gyömbért, chilit, egy kis rúd fahéjat. A fűszereket pirítsuk meg, daráljuk le és csak ezután tegyük a marhához. Öntsük fel vízzel, de csak addig, hogy éppen-éppen ellepje, inkább később pótoljuk, ha szükséges. Szép lassú tűzön főzzük puhára. Kb. 1,5-2 óra hossza alatt.
Az utolsó fél órában hámozzuk meg az édesburgonyát, vágjuk kockára, sózzuk és borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük készre kb. 20-30 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...