Az arány nálam kenyérsütésnél mindig 60% (teljes kiőrlésű tönkölybúza)-20% (teljes kiőrlésű rozs)-20%.(BL80-as fehér liszt).
Most a szokásos receptemből készítettem a kifliket.
Hozzávalók (8db-hoz):
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg BL 80-as fehér liszt
2 ek. burgonyapehely
3,5 dl víz
2 dkg élesztő
1/2 ek. cukor
1/2 ek. só
1/2 ek. ecet
2 ek. olívaolaj
Fűszervajashoz:
5 dkg vaj
1 tk. oregano
1 tk. bazsalikom
Hagymáshoz:
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lilahagyma
1 ek. olaj
3 ek. víz
A tésztához a liszteket egy kelesztő tálba mérjük ki, adjuk hozzá a burgonyapelyhet, keverjük össze, majd csináljuk egy kisebb mélyedést a közepére. Morzsoljuk bele az élesztőt, kanalazzuk rá a cukrot, öntsünk rá langyos vizet és kicsit keverjük össze a liszttel, csak annyira, hogy sűrű legyen. Hagyjuk felfutni az élesztőt kb. 15 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék vizet fokozatosan úgy, hogy közben a botmixer dagasztójával kb. 6-8 percig folyamatosan dagasztjuk. Letakarva 1 órán keresztül pihentetjük.
Közben a vajat olvasszuk fel és keverjük össze a fűszerekkel. A hagymákat daraboljuk fel apróra, egy edénybe tegyünk olajat és vizet, dobjuk rá, fedő alatt, lassú tűzön kb. 10 perc alatt pároljuk puhára.
A tésztát vágjuk 8 egyenlőre részre. Kb. 10 dkg-osak lesznek. Nyújtsuk téglalap alakúra, de vigyázzunk, ne legyen túl vékony, csak éppen annyira, hogy meg tudjuk kenni. Felét fűszervajjal kenjük, a másik felére meg rakjuk rá a dinsztelt hagymát, majd tekerjük fel, mint a kakaós csigát. Vágjuk be a tetejét, sütőpapírral bélelt gáztepsire helyezzük rá úgy, hogy ne érjék egymást. Kelesszük még tovább 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tegyünk alulra egy kisebb edénybe vizet, majd mehetnek a kiflik. 50-60 perc alatt süssük készre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése