Tehát eltelt gyorsan ez a hét. Egy röpke Egri kirándulást szerveztem és a Rubinia hotelben szálltunk meg. A véleményem inkább megtartom magamnak. Nem a legrosszabb, de voltam már sokkal jobb helyen is. Viszont a környezet, az erdő nyugodtsága, a látvány mind a kettőnket ismét lenyűgözött. Jó volt kicsit nosztalgiázni. Pár évvel ezelőtt elég jól bejártuk a Mátrát és a Bükköt. Akkor volt egy-két emlékezetes pont. Ilyen például a Vöröskő forrás, ahová nem az egyszerűbb tanösvényen vezető utat, hanem egy kaptatós, majd kicsit meredek utat választottunk és így 15 km-es túrára sikeredett. Ezek után nem a szállásra tértünk vissza, hanem átutaztunk Szilvásváradra, ahol a Szalajka völgyben gyönyörködhettünk a Fátyol vízesésben. Erre a napra a 25 km-et kipipáltuk. De menjünk vissza két nappal. Első nap rögtön bejártuk Eger várost, ahol megnéztük a Város a város alatt érseki pince rendszerét. 10 km után elfáradtunk az napra, visszamentünk a szállásra, vacsoráztunk (nah ekkor volt az első pofon), majd a Szépasszonyvölgyében elfogyasztottunk egy pohárka bort.
Ha már itt járunk, akkor csak nem hagyjuk ki az ország legmagasabb pontját. Mátraházáról indultunk Kékestetőre, majd vissza egy kerülő úton. Ismét 10 km, de még mindig bírtuk és Egerben az Érsekkertbe még ellátogattunk. Az utolsó nap nem hazafelé indultunk, hanem még messzebbre utaztunk, Nyíregyházára. Az itt található Nyíregyházi Állatpark szerintem van olyan, mint a pesti. Gyönyörűen kialakították, rengeteg állattal és gondoskodtak arról, hogy megfelelő nagyságú területtel rendelkezzenek. Egy cukker majommal is találkoztam, akit szívesen hazahoztam volna. Ugyanis annyi butaságot csinált, hogy szakadtunk a nevetéstől.
Az idő végig elfogadható volt, csupán az első nap viccelt meg minket az időjárás. Ott kezdődött, hogy hol csepergett, hol nem. Kinyitottam az ernyőmet, majd jött a szél... A többiről a lenti képek beszélnek.
A mesém végét ezzel a vaníliás joghurthabbal zárom.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin áprilisi számában is.
Vaníliás joghurthab eperzselével
Hozzávalók 4 pohárhoz:
3 tojás
3 evőkanál nyírfacukor
1 dl habtejszín
2 dl görög joghurt
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 zselatinlap
2 evőkanál víz
az eperzseléhez:
30 dkg eper
1 evőkanál méz
1 evőkanál frissen facsart citromlé
3 zselatinlap
2 evőkanál víz
a díszítéshez:
néhány szem eper
bazsalikomlevelek
Elkészítés:
A zselatint beáztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját üvegtálba tesszük a nyírfacukorral, a vaníliával és a tejszínnel. Gőz felett, habverővel folyamatosan addig keverjük, amíg a cukor teljesen el nem olvad. A fehérjét habbá verjük, majd a tejszínes masszához adjuk a joghurttal együtt. A beáztatott zselatint kinyomkodjuk, majd kis edénybe tesszük a vízzel. Addig melegítjük, amíg teljesen fel nem olvad. Hozzákanalazunk a krémből, jól elkeverjük, majd gyors mozdulatokkal a joghurthabba forgatjuk. Poharakba adagoljuk, és hűtőben 2 órát dermesztjük.
A zseléhez a zselatint beáztatjuk. Az epret a mézzel és a citromlével teljesen egyneművé turmixoljuk. A beáztatott zselatint kinyomkodjuk, majd kis edénybe tesszük a vízzel. A zselatint ugyanúgy olvasztjuk fel, mint az előző esetben. Az eperből hozzákanalazunk, majd visszaöntjük a gyümölcshöz, és ismét turmixoljuk. Óvatosan a vaníliás joghurthab tetejére öntjük.
Félbevágott eperrel, bazsalikomlevéllel díszítjük.
Ízelítő az Eger és környékéről:
Város a város alatt |
Eger |
Érsekkert |
Vöröskő forrás |
Ő volt a kedvencem! :) |
Un postre verdaderamente delicioso y bello me encanta ,el lugar es precioso me gustaría estar allí,abrazos muy bellas tus recetas y los paisajes.
VálaszTörlés