Ez a zsemle abszolút fehér liszt mentes, tele van egészséges összetevőkkel, ami reggel elég energiát ad ahhoz, hogy elkezdjük a napot. Tízórait se felejtsük el, vigyünk magunkkal valamilyen gyümölcsöt, vagy kekszet, mert a napi 5 étkezést érdemes betartani, így könnyebben kibírjuk vacsoráig és este sem esszük ki a hűtőt. :)
Hozzávalók (8 db):
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g zabliszt
50 g zabkorpa
1 dl langyos tej
1 tk. méz
25 g élesztő
kb. 1,5 dl langyos víz
1 kk. só
25 g olvasztott vaj
Tetejére:
1 tojás
zabpehely
Elkészítés:
A langos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és keverjük el benne a mézet, majd hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a zabkorpát, a sót és a felfuttatott élesztőt. Dagasszunk belőle rugalmas, de nem túl lágy tésztát úgy, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet illetve, amikor már jól összeállt, akkor az olvasztott vajat. Jól dolgozzuk bele, majd kelesztő tálba pihentessük 40-45 percig. Ezután gyúrjuk át, osszuk 8 egyenlő részre, majd formázzunk zsemléket belőle.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Kenjük meg a zsemlék tetejét a felvert tojással, szórjuk meg zabpehellyel, majd tegyük a sütőbe 20-25 percre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy picit morzsálódós lesz, de nagyon finom magába is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése