A jázmin rizs Thaiföldről származik, viszont a kínai konyhában is igen sok helyen használják. Ennek a rizsnek van az egyik legmagasabb tápértéke, rengeteg B vitaminnal. A glikémiás indexe a basmati rizsé a legkisebb, utána a barna és ezután követi csak a jázmin rizs.
Most már okosodtunk egy kicsit, jöjjön a recept!
Kínai édes-savanyú sertés:
Hozzávalók (4fő):
500 g sertéscomb
2+1 ek. szójaszósz
2 ek. rizspálinka (ezt most kihagytam)
só, bors
2 ek. rizsliszt (étk. keményítővel helyettesítettem)
100 g sárgarépa
100 g cukkini
1/2 póréhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 diónyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1/2 doboz konzerv ananász (darabolt)
3 ek. ketchup
4 ek. fehérborecet
2 ek. méz
1 kk. étk. keményítő
2+2 ek. olíva olaj
Elkészítés:
A húst csíkokra szeleteljük a rostokra merőlegesen, hozzáadunk 2 evőkanál szójaszószt, a pálinkát és sózzuk, borsozzuk, majd lefedve hűtőbe tesszük.
A zöldségeket, mossuk meg, majd vágjuk zsülienre. Próbáljuk meg egyforma vastagságúra. Fokhagymát és a gyömbért daraboljuk apróra.
Az ananász konzerv levéből mérjünk ki 1 dl-t, adjuk hozzá a ketchupot, a fehérborecetet, a mézet, 1 evőkanál szójaszószt és az étkezési keményítőt. Jól keverjük ki, ez lesz a mártásunk.
Tegyünk egy wokba 2 evőkanál olívajat, hevítsük fel. A húshoz keverjünk 2 evőkanál étkezési keményítőt, tegyük a wokba és pirítsuk közepes lángon 15-20 percig.
Közben egy serpenyőben melegítsük fel a másik 2 evőkanál olajat, tegyük bele a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsuk 1-2 percig, majd adjuk hozzá a répát és a póréhagymát. 3-4 perc után mehet hozzá a kaliforniai paprika, majd további 5-6 perc után a cukkini és a legvégén az ananász. Amikor már megpuhult mindegyik zöldség, tegyük a wokba, a hús mellé, majd locsoljuk rá a mártásunkat. Rotyogtassuk pár percig, amíg be nem sűrűsödik.
Főtt jázmin rizzsel tálaljuk.
Jól hangzik és jól is mutat, a rizspálinkát én is kihagynám, szerintem sort kerítek erre az ételre! :)
VálaszTörlésÖrülök neki, hogy tetszik! Tényleg csak ajánlani tudom, mert nagyon finom ;)
Törlés