Mézes-diós zsemle
Hozzávalók (6db):
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL55 fehér liszt
70 aprított pirított dió
1 ek. méz
20 g olvasztott vaj
1 kk. só
1 tk. cukor
20 g friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1 tojás
Elkészítés:
Morzsoljuk a langyos tejbe az élesztőt, adjuk hozzá a cukrot, majd keverjük el és hagyjuk felfutni kb. 15 percig.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a sót, a diót illetve a felvert tojást, csak annyit hagyjunk belőle, amennyivel megkenjük a tetejét. A vajat olvasszuk fel a mézzel együtt. Kezdjük el összeállítani a tésztát úgy, hogy fokozatosan belegyúrjuk a mézes vajat. A legjobb géppel csinálni. Hagyjuk, hogy 4-5 percig dagassza, majd kanalazzuk hozzá. 10-12 perc után tegyük lisztezett kelesztő tálba és pihentessük szobahőmérsékleten 20 percig. Ezután gyúrjuk át finoman és ismét 20 percig hagyjuk kelni. Ezután vegyük ki a tálba, vágjuk 6 egyforma részre, majd egyesével gyúrjuk át, formáljunk belőle zsemléket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Amikor duplájára keltek a zsemlék kenjük meg a maradék felvert tojással és süssük 18-20 percig. Nézzünk rá, mert gyorsan pirul a teteje. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Házi meggylekvárral és camembert sajttal tálaltam. Isteni párosítás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése