Nem zöldségekkel tömtem meg, hanem paradicsom salsát készítettem.
Hozzávalók (8db):
2 bögre tk. tönköly búza liszt
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/3 bögre BL80 fehér liszt
1 nagy tojás
3 ek. meleg tej
3/4 bögre meleg víz
2,5 ek. cukor
1 csomag (7g) instant élesztő
1,5 tk. só
2,5-3 ek. vaj
Tetejére:
1 tojás felverve
szezámmag
Elkészítés:
Nagyon egyszerű az elkészítése. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba és jól dolgozzuk össze. A legjobb dagasztógéppel csinálni, mert egy kicsit lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk. Amikor már összegyúrta, adjuk hozzá kanalanként a vajat és dolgoztassuk 8-10 percig. Kivajazott kelesztőtálba hagyjuk duplájára kelni.
Osszuk el 8 egyenlő részre, gyúrjuk át egy picit, majd vegyük a markunkba és formázzunk belőle zsemlét. Alulról felfele a gombóc közepe irányába húzzuk a tésztát, körbe-körbe, így kialakítva a zsemle formát, majd a munka lapra téve a markunk segítségével alakítsunk még rajta, ha szükséges úgy, hogy nem nyomjuk rá csak gömbölyítjük körbe-körbe. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük. Hagyjuk 20-25 percig pihenni, kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, ezután vágjuk ketté.
Csípős húspogácsa
Hozzávalók (8db):
500 g darált sertéshús
2 g. fokhagyma
üveges jalapeno paprika
jalapeno hot sauce (Heinz)
só, bors
fűszerpaprika
1 ek. mustár
2 ek. olívaolaj
Tetejére:
zöld és chilipaprikás cheddar sajt (de jó a sima is)
Elkészítés:
A darált húst ízlés szerint fűszerezzük illetve a csípősségét állítsuk be, mert nem mindenki szereti, ha túlzásba visszük. Törjük hozzá a fokhagymát, majd jól dolgozzuk össze. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle gombócokat, majd lapítsuk le és alakítsuk pogácsa alakúra. Kevés olajon süssük meg mind a két oldalát. Reszeljünk a tetejére cheddar sajtot és előmelegített sütőbe süssük addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.
Paradicsom salsa
Hozzávalók:
3 paradicsom
1/2 kaliforniai paprika
1 kicsi lilahagyma
1 marék bazsalikom
2 ek. balzsamecet
1 ek. extra szűz olívaolaj
só, bors
Elkészítés:
A paradicsomot, a paprikát és a hagymát a lehető legapróbbra kockázzuk fel. A bazsalikomot daraboljuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat és balzsamecetet.
Összeállítás:
A hamburger zsemléket vágjuk ketté. Az aljára tegyünk 1-2 kanál salsát, helyezzük el rajta a húspogácsát és tegyük rá a tetejét. Nem túl nagyok lesznek, ezért nincs is szükség ennél több zöldségre vagy bármilyen hozzávalóra.
Hú, ez igen! A hambi és a fotók is szuper jók lettek! Most azonnal be tudnék vágni 2 hamburgert. :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Bármikor jut belőle! ;)
Törlés