A zöldségesnél bevásároltam eperből, ami annyira illatozott, hogy egyszerűen nem is tudtam volna ellenállni.
Annyira édes volt, hogy még cukrot sem kellett nagyon hozzá adjak. Na, de most már megosztom Veletek, hogyan is készítettem.
Túrógombóc eperszósszal
Hozzávalók:
Túrógombóchoz:
1/2 kg túró
12 dkg búzadara
4 kisebb tojás
pici só
teljes kiőrlésű zsemlemorzsa a kész gombócokhoz
Eperszószhoz:
1 kg eper
1/2 dl víz
2 ek. eper ízű pudingpor
2-3 ek. nyírfacukor
Elkészítés:
A túrógombóc hozzávalóit állítsuk össze legalább 2 órával hamarabb mint, ahogy ki szeretnénk főzni.
Addig készítsük el az eperszószt. Pucoljuk meg az epret, vágjuk félbe vagy negyedekre, majd lassú tűzön kezdjük el főzni a hozzáadott cukorral, mintha lekvárt készítenénk. Ahogy látjuk már rajta, hogy megpuhult, turmixoljuk össze. A vízzel keverjük ki a pudingport, majd sűrítsük be. Azért figyeljünk oda, ne legyen puding állagú, hiszen szószról beszélünk.
A búzadara miután megdagadt a túróban, készítsünk gombócokat. Forró enyhén sós vízbe főzzük ki, majd pirított zsemlemorzsába forgassuk meg.
Tálalásnál jól locsoljuk meg az eperszósszal. Mivel nem annyira édes, így egyáltalán nem olyan, mintha desszertet ennénk. Nagyon finom, enyhén savanykás, könnyű ebéd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése