Először elkészítettem a tésztát:
100 g tk. tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
2 tojás
pici víz
Elkészítés:
Nyújtódeszkára halmoztam a kimért lisztet, mélyedésbe beleütöttem a két tojást. Pici víz segítségével 10 perc alatt begyúrtam a tésztát. Folpackba tekertem és 2 órát pihentettem. Addig elkészítettem a tölteléket.
Hozzávalók:
30 dkg darált hús
só, bors
1 kis fej vöröshagyma
olivaolaj
bazsalikom, oregano
+ 1 tojás
Elkészítés:
Olajon megdinszteltem a hagymát, hozzá adtam a darált húst, fűszereztem, ízesítettem sóval és borssal, majd hagytam kihűlni. Összeturmixoltam egy felvert tojás felével. Az állagának olyannak kell lenni, hogy kis gombócokat lehessen formázni.
Vissza a tésztához:
A tésztát 4-be vágtam, majd mindig kivettem egyet, a többit visszacsomagoltam, hogy ne száradjon ki. Kinyújtottam először 2-es fokozaton, összehajtottam és ismét nyújtottam. Ezt megismételtem 10-szer. Azután az 5-ös fokozatra tettem, kinyújtottam, majd kis kockákra vágtam. Elhelyeztem rajta a kis golyókat és tortellinit formáztam. A csücsköket és az oldalait össze kell nyomni háromszögbe, a tölteléket felhajtani, a mutató ujjunkat rá kell helyezni, majd a két csücskét egymásba nyomkodni. Húúú, remélem lehetett érteni. Van róla videó, ha rákerestek. :)
Másnap reggelig az asztalon hagytam egy konyharuhán, hogy kiszáradjanak, majd délig (felhasználásig) hűtőbe tároltam. Forrásban levő vízbe tettem, 12 perc alatt kész is lett.
Házi paradicsomléből elkészítettem a mártást:
7 dl házi paradicsomlé (most úgyis a szezonja van)
friss bazsalikom és oregánó
1 kis fej vöröshagyma és 1 gerezd fokhagyma
1 tk. keményítő
Parmezán sajttal tálaltam.
Életem első tésztagyúrására büszke vagyok, mert nem esett szét a vízbe a töltelékem és igazán ízletes lett. Az összehajtásnál máskor jobban odafigyelek, hogy ne legyen túl vastag, mert ott nehezebben puhul meg.
Egy pici sót is rakok bele, jobban össze áll.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a tippet! Anyukám is rakott régen bele, én most valamiért kihagytam! De legközelebb biztos rakok ;)
VálaszTörlés