Koskacukor: Vasárnapi grillezés

2013. augusztus 5., hétfő

Vasárnapi grillezés

Olyan gyorsan eltelik a nyár és egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem is voltunk sokat a szabadban, ahol rengeteg időt el lehetne tölteni. Imádom a természetet és egy szép napsütéses vasárnapnál nincs is szebb. Na jó, bevallom nagyon meleg volt és csak az árnyékban tudtunk megmaradni. :)
Párom szüleinek van a Maros parton egy kis nyaralójuk és ott szoktunk szabadtéri sütögetést szervezni. Most csak kettesben voltunk, de így is jól éreztük magunkat. Végre először grilleztünk faszén felett egész csirkét. Kételkedtem, hogy ez jól át fog e sülni, lesz e íze belül is... Pozitívan csalódtam, egyszerűen isteni lett. Szerintem amint lesz lehetőség, valamilyen csípős páccal kipróbáljuk még egyszer.
Lent találjátok a recepteket, a Micii-hez nincs, mert azt úgy hozattuk Romániából. :)

A komplett menü:
Őszi gyümölcs leves
Micii-Amerikai káposzta salátával-Cukkinivel
Fokhagymás, kakukkfüves grillcsirke
Málnás-ribizlis sajttorta

Őszi gyümölcs leves
4 db körte
2 db alma
1/2 kg szilva
2 fürt szőlő
fahéj, szegfűszeg, 
3 szál citromfű
2 ek. citromlé
4 ek. cukor
1 púpos ek. vaníliás pudingpor
100 ml tejszín



Elkészítés:
A gyümölcsöket mossuk meg és daraboljuk fel tetszés szerint, a szőlőt szemezzük le. Öntsük fel vízzel, majd szórjuk meg fahéjjal, dobjunk bele egy pár szegfűszeget, adjuk hozzá a citromfüvet és a cukrot. Ha már puhul a körte, akkor a puding és tejszín keverékével sűrítsük be egy picit és vegyük le a tűzről. Facsarjunk hozzá citromlét.


Amerikai káposzta saláta
1 kis fej káposzta
1 répa
1 kis fej vöröshagyma
(2,5 dl-es pohárral dolgozunk)
1/2 tk. só
1/2 kk. bors
1/3 pohár cukor
1/2 pohár majonéz
1/4 pohár tejszín
1/4 pohár tej
1/3 ek. ecet
2,5 ek. citromlé

Elkészítés:
Reszeljük le a káposztát, a répát és a vöröshagymát. Az öntet hozzávalóit jól keverjük össze, majd adjuk a káposztához. Tegyük hűtőbe legalább fél napra, hogy jól összeérjenek az ízek.
Imádjuk grill ételekhez, a receptet még jó pár évvel ezelőtt sógoromtól kaptam.



Fokhagymás, kakukkfüves grillcsirke:
3-4 gerezd fokhagyma
2 tk. kakukkfű
1 kisebb grillezni való csirke

Elkészítés:
A fokhagymára szórjuk rá a kakukkfüvet és jó alaposan daraboljuk össze egy késsel. Ezzel jól kenjük be mindenhol a csirkét és hagyjuk fél napot pácolódni. Sütés előtt sózzuk be kívül-belül. Olajozni nem kell, mert grillezés közben kisül a saját zsírja és nagyon finom ropogós lesz a bőre. (Ez a legfinomabb!!!)



Málnás-ribizlis sajttorta:
Tésztához:
150 g graham liszt
50 g cukor
100 g vaj
1 kk. sütőpor

Töltelékhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg tejföl
3 tojás
1 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg porcukor (nyírfacukorból)
10 dkg ribizli
15 dkg málna

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, vigyázzunk ne sokáig, mert morzsolódni fog, tegyük a hűtőbe fél órára. 26 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk és lisztezzünk ki. A tésztát nyújtsuk ki és helyezzük a formába, hagyjunk a peremére is. Tegyünk bele zsírpapírt, majd babbal vagy hasonló nehezékkel tömjük ki. Előmelegített 180°C-os sütőbe 15 perc alatt süssük elő.
A töltelékhez a mascarponét és a tejfölt keverjük ki, adjuk hozzá a tojásokat, majd a porcukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét. 
Vegyük ki a sütőből a tortaformát és öntsük bele a mascarponés tölteléket. Szórjuk meg a gyümölcsökkel. 
Gőzös sütőbe süssük tovább 180°C-on, kb. 60 perc alatt készül el. Akkor jó, ha már pirosodik a teteje és jó kocsonyás az állaga. 
Amikor kihűlt teljesen szépen lehet szeletelni.
Nagyon jól esett ebbe a melegbe. (Igaz 1,5 órát ment a sütő :) )





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...