Egyébként a kimaradt szirupból nagyon finom limonádét készíthetünk és mivel nyírfacukorral készült, így nyugodtan fogyaszthatjuk bármikor.
Kakaós gofri, eperhabbal
Hozzávalók 14 darabhoz
10 db gofrihoz
1/2 bögre fehér tönkölyliszt
1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt
1/4 bögre keményítő
1/4 bögre holland kakaópor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál nyírfacukor
egy csipet só
2 tojás
1 bögre joghurt
1/4 bögre olaj
kevés tej
az eper habhoz
2 dl eper szirup
3 dl 30%-os habtejszín
az eper sziruphoz
2 bögre eper
1 bögre víz
1/2 bögre nyírfacukor
Elkészítés:
A gofrihoz a száraz alapanyagot kimérjük, hozzáadjuk a tojást és a joghurtot, simára keverjük. Amennyiben szükséges lazíthatjuk kevés tejjel. A végén elvegyítjük az olajat és pihentetjük fél órát.
A gofrisütőt felmelegítjük, majd kisütjük a tésztát. Rácsra tesszük, amíg kihűl, így nem puhul meg.
Az eperhabhoz először a szirupot kell elkészíteni, amit érdemes előző nap, hogy jól kihűljön. Az epret feldaraboljuk, kimérjünk két bögrével. Lábasba tesszük a vízzel és a cukorral. Közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen megpuhul az eper. Sűrű szitán átpasszírozzuk, üvegekbe adagoljuk és hűlni hagyjuk.
A habhoz kikeverjük a szirupot és a tejszínt, majd tölcsér segítségével habszifonba öntjük. Beleengedünk egy habpatront, hűtőbe helyezzük 2 óra hosszára.
Tálalásnál fejjel lefelé tartva megrázzuk négyszer, ötször, majd a gofrira nyomjuk az eperhabot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése