Kókuszbundás csirkemell, fűszeres eperszósszal
Hozzávalók 4 személy részére
a kókuszbundás csirkemellhez
80 dkg csirkemell
2 dl tej
só
15 dkg zsemlemorzsa
5 dkg kókuszreszelék
4 tojás
5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
a sütéshez
olaj
a fűszeres eperszószhoz
1 kg eper
1/4 bögre balzsamecet
1/2 bögre vörösbor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt kardamom
4 evőkanál nyírfacukor
egy csipet só
2 evőkanál epres pudingpor
4 evőkanál víz
a fűszeres rizshez:
20 dkg jázmin rizs
2 teáskanál rizs fűszerkeverék
Elkészítés:
A csirkemellfilét szeletekre vágjuk, sózzuk mindkét oldalát. A zsemlemorzsában elvegyítjük a kókuszreszeléket, a tojásokat felverjük a lisztet tányérba kanalazzuk. A hús szeleteket bepanírozzuk, majd egy ujjnyi forró olajba kisütjük.
Az epret megmossuk, megtisztítjuk és feldaraboljuk. Lábasba tesszük, felöntjük borral és balzsamecettel, majd hozzáadjuk a fűszereket, a nyírfacukrot és a csipet sót. Miután felforrt, addig főzzük közepes lángon, amíg az eper megpuhul. Bot turmix segítségével krémesítjük, de hagyjunk benne egész darabokat. A pudingport, vízzel kikeverjük. A eper pürét visszahelyezzük, ismét felforraljuk, majd a pudinggal sűrítjük. Nem kell nagyon sűrűnek lennie, hiszen amíg hűl magától sűrűsödik még.
A rizst többször megmossuk, dupla mennyiségű vízbe megfőzzük, közben rizs fűszerkeverékkel ízesítjük. Amikor már majdnem elfőtte a vizet, lefedve hagyjuk, hogy megszívja magát.
Az kókuszbundás rántott szeletet tányérra helyezzük, meglocsoljuk a fűszeres eperszósszal és a rizsből is kanalazunk mellé. Friss eperrel díszítjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése