Vörösboros marhaoldalas, kapros-joghurtos uborka salátával
Hozzávalók 4 személy részére:
a vörösboros marhaoldalashoz
1 kg marha oldalas
frissen őrölt bors
só
4 dl vörösbor
2 fej fokhagyma
1 csapott evőkanál liszt
a kapros-joghurtos uborka salátához
2 kígyó uborka
5 dl görög joghurt
1 csokor kapor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál almaecet
2 teáskanál méz
só
bors
a libazsírban sült burgonyához
1 kg burgonya
2 evőkanál libazsír
só
Elkészítés:
Az oldalast egészben hagyva vagy feldarabolva egy közepes jénaiba tesszük. Sózzuk és borsozzuk. A fokhagymát megpucoljuk, és elhelyezzük a gerezdeket a húsok között. Felöntjük vörösborral, alufóliával letakarjuk, majd előmelegített 170 fokos sütőbe helyezzük. Kb. 2 óra alatt puhára pároljuk.
Az oldalast tálra szedjük. A visszamaradt szaftot leszűrjük, kikeverjük egy csapott evőkanál liszttel, majd sűrűre főzzük. Hozzáadjuk a visszamaradt sült fokhagyma gerezdeket és krémesre turmixoljuk.
Az uborkát vékony szeletekre szeljük. A kaprot apróra daraboljuk és a joghurthoz adjuk. Elvegyítjük benne a mézet, a citromlét, az almaecetet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Az egészet az uborkára öntjük. Tálalásig hűtőbe tároljuk.
A burgonyát meghámozzuk, fedeles serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a libazsírt, egy kevéske vizet, majd fedő alatt félpuhára pároljuk. A továbbiakban fedő nélkül ropogósra sütjük. A végén ízlés szerint sózzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése