A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is.
Almás-diós rétes
Hozzávalók 2 rúdhoz:
a rétestésztához
10 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg rétesliszt + kevés a nyújtáshoz
1 tojás
4 dkg olvasztott vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csipet só
továbbá
5 dkg puha vaj
5 dkg fehér tönkölyliszt
a töltelékhez:
75 dkg savanykás alma
1 citrom
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
3-4 evőkanál nyírfacukor
6 evőkanál darált dió
a tálaláshoz
nyírfaporcukor
Elkészítés:
A kétféle lisztet kimérjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat, a sót és a tejfölt. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk belőle. Enyhén lisztezett felületen kb. 35 x 45 cm-es téglalappá nyújtjuk. A habosra kevert vajat és lisztet rákanalazzuk, és egyenletesen elkenjük. A tésztát a rövidebbik oldalánál fogva feltekerjük, kettévágjuk, cipókat formálunk belőlük. Rétesliszttel meghintjük, letakarva 1 órát pihentetjük.
Az almát lereszeljük, megszórjuk nyírfacukorral, szegfűszeggel és fahéjjal. Ráreszeljük a citrom héját, és facsarunk hozzá a levéből is. Az egészet összekeverjük, majd állni hagyjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen, egyesével kb. 25 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldal aljára szórjuk 2 ujjnyi csíkban a darált dió felét. A reszelt almát kinyomkodjuk, majd a felét a dióra halmozzuk. A rétest óvatosan feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A másik cipóval is ugyanígy járunk el. Tűvel vagy fogvájóval megszurkáljuk. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, ezután hűlni hagyjuk. Felszeleteljük, és nyírfaporcukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése