Zabpelyhes kalács
Hozzávalók (20 cm-es kenyérformához):
10 dkg BL 80 liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg apró zabpehely
2 tojás sárgája
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
10 dkg görög joghurt
2,5 dl langyos tej
Tetejére:
1 tojás
zabpehely
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd félre tesszük 10 percre.
A liszteket dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a joghurtot. A felfuttatott élesztőt a tejjel együtt szintén beletesszük, majd rugalmas, kicsit lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve, szobahőmérsékleten 1,5 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Ismét átgyúrjuk, majd kisebb hengereket formázunk belőle. Lisztezett formába, szorosan egymás mellé pakoljuk. Letakarva 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, zabpehellyel megszórjuk.
Előmelegített 180°C-os sütőbe helyezzük, 45-50 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése