Koskacukor: Zabpelyhes kalács

2016. február 17., szerda

Zabpelyhes kalács

Amikor kelt tésztát készítek soha nem veszek elő sem recept könyvet, sem valamilyen régi receptet, ugyanis már annyit sütöttem az utóbbi években, hogy nagyjából rájöttem, hogy mitől milyen állagú lesz egy kenyér. Ehhez a kalácshoz többféle zsiradékot használtam fel, ami azon segített, hogy nagyon puha legyen és ezt sokáig megőrizze. És sikerült. Kivételesen kicsit lassabban fogyott most a kenyér és még a 4. nap is ugyanolyan puha volt. Finom lekvárral, házi krémmel, pástétommal megkenve isteni, de szendvicset is lehet belőle készíteni, amihez kimondottan alkalmas.







Zabpelyhes kalács
Hozzávalók (20 cm-es kenyérformához):
10 dkg BL 80 liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg apró zabpehely
2 tojás sárgája
4 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
10 dkg görög joghurt
2,5 dl langyos tej

Tetejére:
1 tojás
zabpehely

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük benne a cukrot, majd félre tesszük 10 percre.
A liszteket dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a zabpelyhet, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat és a joghurtot. A felfuttatott élesztőt a tejjel együtt szintén beletesszük, majd rugalmas, kicsit lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve, szobahőmérsékleten 1,5 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Ismét átgyúrjuk, majd kisebb hengereket formázunk belőle. Lisztezett formába, szorosan egymás mellé pakoljuk. Letakarva 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, zabpehellyel megszórjuk.
Előmelegített 180°C-os sütőbe helyezzük, 45-50 perc alatt készre sütjük. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...