Hozzávalók (8 db-hoz):
20 dkg főtt, tört édesburgonya
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
2 tojás sárgája
5 dkg joghurt
1,5 dl langyos víz
4 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
fekete szezámmag
1 tojás sárgája
Elkészítés:
Először is meghámozzuk, kockára vágjuk az édesburgonyát, majd megfőzzük és hagyjuk teljesen kihűlni. A liszteket dagasztó tálba mérjük, hozzáadjuk a főtt, tört édesburgonyát, a sót, a cukrot, a két tojás sárgáját és a joghurtot. Az élesztőt belemorzsoljuk 1,5 dl vízbe, elkeverjük, majd hozzáöntjük. Összeállítjuk a tésztát, majd olvasztott vaj hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálba téve szobahőmérsékleten 2 órát pihentetjük.
Lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, majd zsemléket formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarva duplájára kelesztjük. Felvert tojássárgájával megkenjük, fekete szezámmaggal megszórjuk, majd előmelegített 180°C-os sütőbe toljuk kb. 25 percre. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése