Na, de valami édeset is gondoltam mellé, ha már sós van és persze mi lehetne más, mint a hét témája, a meggy. Joghurtos meggyeset sütöttem "Ottis konyhájából". Köszönöm a receptet, más gyümölccsel is el fogom készíteni.
Sparhelten sült lepény:
Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 ek. só
5 dl tej
2 dl víz
Tetejére:
450 g tejföl
1 üveg csemege uborka
2 nagy fej lila hagyma
50 dkg császárszalonna
20 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos cukros tejben. A liszttel vegyítsük el a sót, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és gyúrjunk hólyagos tésztát belőle. Kelesszük duplájára. Olajos kézzel formázzunk lepényeket belőle akkorát, hogy ketté lehessen hajtani. Lepénysütés közben, pirítsuk meg mellette az apróra darabolt császárszalonnát. Amikor félig kész kenjük meg tejföllel, szórjuk meg szalonnával, csemege uborkával, lila hagymával és reszelt sajttal, majd hajtsuk rá a lepény másik felét és így süssük még egy kicsit.
Hozzávalók:
6 tojás
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
2 dl joghurt
22 dkg liszt
30 dkg meggy
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tojások fehérjét verjük habbá, a sárgáját keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá a joghurtot és az olvasztott vajat. A vaníliarúd kikapart belsejét szórjuk, a lisztet szitáljuk, majd a felvert tojásfehérje habot óvatosan forgassuk bele. Simítsuk egy kivajazott, lisztezett tepsibe és szórjuk meg meggyel, reszeljük a tetejére a citrom héját.
180°C-os előmelegített sütőbe kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ez a sparhelten sült lepény csodásan hangzik....jöhetne utána rögtön egy szelet süti is! ;-)
VálaszTörlésPárom látta pár évvel ezelőtt borfesztiválon, azután kezdtem a receptet kutatni, szerintem ez tökéletes és nagyon finom. Grillezés helyett, esti partihoz szerintem tökéletes. :)
VálaszTörlés