Hozzávalók (26 cm átmérőjű tortaformához):
Kakaós piskóta
5 dkg fehér liszt
2,5 dkg holland kakaópor
6 dkg cukor
3 tojás
Fehér piskóta
5 dkg fehér liszt
2,5 dkg darált mandula
1 vaníliarúd kikapart belseje
6 dkg cukor
3 tojás
Túrókrém:
50 dkg túró
50 dkg görög joghurt
10 dkg porcukor (aki édesebben szereti tehet még hozzá)
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1,5 dl tejszínhab
10 g zselatin
Cseresznyés réteg
70 dkg cseresznye
4 ek. cukor
1 ek. keményítő
50 g zselatin
Díszítéshez:
2 dl növényi cukrozott tejszínhab
5 dkg csokoládé
pár szem cseresznye
Elkészítés:
Kakaós piskóta:
A lisztet, a kakaót mérjük ki egy kis tálba. A tojás fehérjét a fele cukorral verjük habbá, a tojás sárgáját, pedig fehéredésig a másik felével. A felvert tojássárgáját adjuk a fehérjéhez, majd szitáljuk hozzá a kakaós lisztet és óvatosan keverjük össze. 26 cm átmérőjű tortaformát kenjünk ki vékonyan vajjal, az oldalát nem kell, öntsük bele a masszát és előmelegített sütőbe süssük készre 20 perc alatt.
Fehér piskóta:
A lisztet, a mandulát, a vanília rúd kikapart belsejét keverjük ki egy tálba. tálba. A tojás fehérjét a fele cukorral verjük habbá, a tojás sárgáját, pedig fehéredésig a másik felével. A felvert tojássárgáját adjuk a fehérjéhez, majd kanalazzuk hozzá apránként a mandulás lisztet. Ezt is süssük 20 percig.
Mind a két piskótát rácsra helyeztem, hogy egyenletesen hűljön ki.
Másnap este késztettem el a tölteléket.
Túrókrém:
A túrót törjük össze, adjuk hozzá a joghurtot és keverjük ki a cukorral. Reszeljük bele egy citrom héját és facsarjuk bele fél citrom levét. A zselatint 4 evőkanál vízzel olvasszuk fel, adjunk hozzá egy kicsit a krémből, majd ezt öntsük folyamatosan a maradék túrós krémhez. Habverővel keverjük közben. A tejszínhabot verjük habbá és óvatosan forgassuk bele. Tegyük hűtőbe, amíg a cseresznyés réteg el nem készül.
Csersznyés réteg:
A cseresznyét magozzuk ki, tegyük egy fazékba és szórjuk rá a cukrot. Fedő alatt főzzük puhára. A keményítőt keverjük ki egy kis vízzel, majd ha forr sűrítsük be vele, de ne legyen olyan, mint egy puding, annál lehet hígabb. 50 gramm zselatint olvasszunk fel 2 evőkanál vízzel és csurgassuk a meleg krémhez. Hagyjuk hűlni.
A tortakarikába helyezzük alulra a kakaós piskótát. Kenjük rá a túrós krémet, majd jöhet rá a cseresznyés réteg. A fehér piskótával zárjuk le, hűtőbe tesszük egy éjszakára. Másnap reggel lehet díszíteni.
A csokoládét temperáltam, zsírpapírból készítettem "habzsákot" és ovális karikákat rajzoltam vele. A lényeg, hogy ne legyen túl vékony és érjenek össze. Zsírpapírról vagy írás vetítő fóliáról nagyon könnyen lejön.
A tejszínhabot felvertem és ezzel díszítettem a tortát.
Szépre sikerült ez a torta, jöhetne egy szelet így este is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, még kezdő vagyok, de próbálom a legszebbet kihozni. :)
VálaszTörlésBrigitta, sajnos elírtuk a mail címet, a helyes: cseresznyestorta@gmail.com Köszi!
VálaszTörlés