Meg volt az idei eperlekvár főzés, amiből kimaradt egy fél üveggel, a hétvégi tortámból pedig egy kis adag darált mandula. Összehoztam egy számomra újabb párosítást, a mandulát, a túrógombócot és az eperlekvárt.
Hozzávalók (13 db nagyobb gombóchoz):
25 dkg túró
6 dkg búzadara
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
2 kk. citrom leve
1 csipet só
Hempergetéshez:
10 dkg darált mandula
Eperöntethez:
eperlekvár
kevés víz
keményítő
( ide nem írok mennyiséget, mert pontosan nem tudom :) )
Elkészítés:
A túrót törjük össze, adjuk hozzá az összes alapanyagot és helyezzük hűtőbe legalább 1 órára.Formáljunk gombócokat. Lehet kisebbeket vagy nagyobbakat, kinek mi szimpatikus. (Én ha rá érek a kicsiket jobban szeretem, most nem sok időm volt. ) Forrásban lévő enyhén sós vízbe tegyük bele, miután már feljöttek főzzük még kb. 10 percig. A mandulát pirítsuk meg, majd forgassuk bele a gombócokat. (Nagyon sok mandulát fel tud venni, ha spórolni akarunk, akkor keverjük össze durvára darált zabpehellyel vagy zsemlemorzsával.) Az eperlekvárt pici vízzel forraljuk fel, majd egy kis keményítőt keverjünk ki vízzel és sűrítsük be, de vigyázzunk ne legyen puding állaga.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése