Koskacukor: Vaníliás tejberizs erdei gyümölccsel

2016. szeptember 13., kedd

Vaníliás tejberizs erdei gyümölccsel

Kiskoromban egyik kedvencem volt a tejberizs, persze akkor még nem flancoltunk kakaóval vagy fahéjjal megszórva kaptam, iskolában pedig befőttel. Nah, ezzel kapcsolatban van egy élményem, amire életem végéig emlékezni fogok. Ugyanis a befőtt és a tejberizs összeveszett és bizony éjszaka kellemetlen dolga volt anyukámnak. Így sokáig megmaradt a sima változat, de pár éve ismét elkezdtem gyümölccsel párosítani és nincs semmi gond. Ma már ritkábban eszünk, de néha néha megkívánom. Most viszont egészséges változatban került fel az asztalra desszertként.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.








Vaníliás tejberizs erdei gyümölccsel
Hozzávalók 2 pohárhoz
10 dkg arborio rizs
7 dl szoba-hőmérsékletű tej
1 tojássárgája
1 vaníliarúd kikapart magjai 
1/2 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por

az erdei gyümölcsös réteghez
30 dkg fagyasztott erdei gyümölcs 
3 evőkanál víz
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 kávéskanál Almitas Stevia CrysaNova por

továbbá
5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:
A rizst 3 dl tejjel és a vaníliával folyamatos kevergetés mellett főzni kezdjük, majd ahogy sűrűsödik, úgy pótoljuk a folyadékot. Amikor már krémes, elvegyítjük benne a tojássárgáját, és ízlés szerint steviaporral édesítjük.
Az erdei gyümölcsöt a vízzel felfőzzük, hozzáadjuk a citromhéjat, a citromlevet, és steviaporral édesítjük. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
A pohár aljára kanalazunk a gyümölcsös öntetből, erre jön a vaníliás tejberizs, pirított mandulát szórunk rá, majd egy újabb réteggel befedjük.
A teljesen kihűlt desszertet tálalásig behűtve tartjuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...