Imádjuk az arab ételeket, többször készítek hétvégén akár vacsorára is, ha valami könnyedebb volt az ebéd, mert igaz kiadós és foglalkozni kell vele, de ami kimarad másnap ugyanolyan finom. Ráadásul szerintem még vendégvárónak is tökéletes választás lehet.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin szeptemberi számában is.
Hozzávalók 4 személyre:
a kaftához
80 dkg csirkemellfilé
1 kis csokor petrezselyemzöld
6 mentalevél
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál koriander
1/2 teáskanál Cayenne-bors
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
só
8 hurkapálca
olívaolaj
a paradicsomos mártogatóshoz
2 evőkanál olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt csili
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
1 kávéskanál őrölt Cayenne-bors
1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
1 konzerv darabolt paradicsom
1 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
2 evőkanál almaecet
a naanhoz
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt + kevés a nyújtáshoz
10 dkg fehér tönkölyliszt
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
1 dl natúr joghurt
3 evőkanál extraszűz olívaolaj
kb. 1,5 dl langyos tej
Elkészítés:
A kaftához a csirkemellet felkockázzuk, majd késes robotgépbe tesszük a többi hozzávalóval együtt, és turmixoljuk. 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből rudat sodrunk, amibe hurkapálcát szúrunk. A nyársakat nagyobb serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon, közepes hőmérsékleten, néha-néha megforgatva készre sütjük.
A paradicsomos mártogatóshoz az olívaolajat kisebb lábasban felhevítjük. Megpirítjuk rajta a megpucolt, zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a fűszereket. Rátesszük a paradicsomot, sóval, cukorral és almaecettel ízesítjük. Addig főzzük a mártást, amíg be nem sűrűsödik.
A lepényhez kimérjük a kétféle lisztet, elvegyítjük bennük a sót, a cukrot, a morzsolt élesztőt, a joghurtot és az olívaolajat. A tej hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztőtálban a duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formálunk belőlük. Letakarva 10-15 percet pihentetjük. Mindegyiket kb. 15 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk, majd a nyújtás sorrendjében elkezdjük a sütést. A lepények mindkét oldalát zsiradék nélkül, forró palacsintasütőben, közepes hőmérsékleten megsütjük. Sütés után mindet rácsra tesszük.
A csirkekaftát a paradicsomos mártogatóssal és naan kenyérrel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése