Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
6-7 nagy szemű szilva
3 teáskanál fahéjas cukor
20 g vaj
1 bögre zabliszt
2/3 bögre teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/3 bögre hajdina liszt
1 teáskanál sütőpor
1/3 bögre tej
100 g puha vaj
2 dl görög joghurt
1/4 bögre méz
1/4 bögre nyírfacukor
2 tojás
1 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
2 dl görög joghurt
2 evőkanál amaretto likőr
Elkészítés:
A szilvákat vágjuk ketté, magozzuk ki. A tortaformát béleljük kis sütőpapírral. Apró kockázott vajjal szórjuk meg az alját, helyezzük el rajta a szilvát fejjel lefelé, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. Helyezzük előmelegített 200°C-os sütőbe 10 percre. Addig készítsük el a tésztát.
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport. A tojásokat verjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a joghurtot, a puha vajat és a citrom reszelt héját. Ismét keverjük ki alaposan. Tegyük bele az elkészített liszteket és a tejet. Jól forgassuk össze, ekkor már nem kell nagyon megkeverni, de azért ne maradjon csomós.
Vegyük ki a tortaformát a sütőből, kenjük rá a masszát, majd helyezzük vissza 45-50 percre, de ekkor már csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra. Miután megsült, hagyjuk a formába 10-15 percig. Ez idő alatt szívja magába az összes levet, amit a szilva engedett. Fordítsuk ki egy tálcára, majd szeleteljük fel és tálaljuk még melegen.
A tejszínt verjük habbá, keverjük a joghurthoz és ízesítsük amaretto likőrrel. Ízlés szerint mehet hozzá cukor, mi ezt kihagytuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése