A halloumi sajt egyébként nekem kicsit sós, de így kompenzálja a gyümölcs. Eredetileg Ciprus szigetére vezethető vissza az eredete, de most már a mediterrán országokban is igen elterjedt. Régen juh- és kecsketejből, ma már tehén- és kecsketejből készítik gyakrabban. Nagyon jól grillezhető vagy süthető, mert magas az olvadás pontja, ezért nem olvad el olyan könnyen hő hatására.
Hozzávalók:
250 g halloumi sajt
2 evőkanál olívaolaj
1 nagy alma
1 kis fürt nagy szemű szőlő
3-4 karika gyömbér
1 kávéskanál fahéj
1 teáskanál méz
0,5 dl száraz fehérbor
4 levél jégsaláta
Elkészítés:
A sajtot szeleteljük vékonyra. Lehet kisebbeket vagy nagyobbakat is tetszés szerint. Az almát karikázzuk fel, a szőlőt pedig vágjuk ketté.
Először magas lángon olívaolajon süssük meg mindkét oldalát a sajtnak. Szedjük ki. A visszamaradt olajra tegyük rá a mézet és a fahéjat. Olvasszuk fel, karamellizáljuk meg egy kicsit. A gyömbért daraboljuk egészen apróra, dobjuk a mézre, majd öntsük fel borral. Helyezzük el rajta az alma szeleteket és a szőlő szemeket. Addig süssük, amíg az alma meg nem puhul. Időközben fordítsuk meg, hogy mind a két oldala átsüljön.
Tálaljuk a sajtot feldarabolt jégsalátával, sült gyümölccsel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése