Szokás szerint kísérleteztem és sikerült ismét egy nagyon finom kenyeret összehoznom. Kétszer sütöttem meg egymás után és most sem sikerült valami szuper fotót készítenem, mert este tudtam megsütni. Jénaiba sütöttem és öregtésztával készült.
Burgonyás-joghurtos cipó
Hozzávalók:
Öregtésztához:
6 dkg BL80-as liszt
6 dkg víz
2 g élesztő
Továbbá:
30 dkg tk. tönköly búzaliszt
10 dkg BL 80-as liszt
10 dkg főtt tört burgonya
3 ek. joghurt
kb. 2 dl burgonya főzőlevéből
1 ek. olívaolaj
1 tk. só
1 dkg élesztő
Elkészítés:
Készítsük el az öregtésztát, majd minimum 24 órát hagyjuk pihenni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, tegyük hozzá a főtt tört burgonyát, a joghurtot, sót és az élesztőt. Folyamatosan adagoljuk hozzá a folyadékot és amikor már nagyjából összeállt adjuk hozzá az olajat és dagasszunk rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát. Pihentessük 1 órán keresztül, majd gyúrjuk át finoman.
Egy közepes kerek jénait kenjük ki olajjal, tegyük bele a cipóra formált tésztánkat és letakarva hagyjuk ismét 20-30 percig meleg helyen.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A kenyeret vágjuk be keresztbe, spricceljük meg rendesen vízzel illetve a jénai tetejét is belülről. Helyezzük rá és 20 percig süssük, majd vegyük le a tetejét és csökkentsük a hőmérsékletet 180°C-ra. További 20-25 percig hagyjuk még bent, amíg a teteje nem lesz gyönyörű aranybarna.
Amikor kész még egyszer-kétszer spricceljük meg és rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése