Nah, de rátérek a kolbászos kiflikre. Reggelire valami kolbászos melegszendvicset ettem volna, de azután hirtelen eszembe jutott, hogy láttam valakinél korábban valamilyen kiflit, amin sonka és felvágott volt és sütőbe volt összesütve. Mintha Áginál lett volna.... Gyorsan beütöttem ...konyhán innen kerten túl és a receptek között megtaláltam. Ez az... ezt fogom megsütni.
Este elkészítettem a kifliket, másnap reggel megpakoltam és a sütőbe toltam fél órára. Máris ettük a friss finom, meleg kolbászos, sajtos "papucsokat". Természetesen saját házi kolbásszal készültek. :)
Köszönöm szépen Ági a receptet!
Sajtos-kolbászos kiflik
Hozzávalók (6 nagy kiflihez):
40 dkg tk. tönköly búzaliszt
10 dkg BL80 fehér liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 tojás
1 ek. méz
1 tk. só
4 ek. olívaolaj
Töltelékhez:
6 ek. tejföl
házi kolbász
10-15 dkg edami sajt
Elkészítés:
Kevés langyos tejbe keverjük el a mézet és morzsoljuk bele az élesztőt. Pihentessük 15 percig.
A liszteket mérjük ki, keverjük hozzá a sót. A maradék tejjel keverjük ki a tojást.
A liszthez adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojásos tejet, majd kezdjük el dagasztani. A vége felé csurgassuk hozzá az olajat.
Hagyjuk kelesztő tálba duplájára kelni, 45-50 perc. Gyúrjuk ismét át, vágjuk 6 részre, majd formáljunk cipókat. Pihentessük 10-15 percig. Nyújtsuk ovális alakúra, tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Éles késsel vágjuk be jó mélyen, de a kifli végeit hagyjuk épen.
Lehet azonnal sütni is, csak akkor várjunk ismét legalább 20-30 percet amíg ismét megkel, kenjük meg tejföllel, pakoljuk meg kolbásszal és sajttal. Vagy mehet a hűtőbe és másnap reggel végezzük el. Ekkor viszont hideg sütőbe kezdjük sütni, maximum hőfokon. Így fél óra lesz.
Ha előmelegített sütőbe tesszük akkor 200°C-on kb. 20 perc alatt kész van. Kinek ahogy kényelmes. Reggel jobban szeretem, ha frissen tudjuk fogyasztani.
Brigi! De jó! Nagyon örülök, hogy megtetszettek a kiflik! :) Most szívesen megkóstolnék egyet a tieid közül, mert nagyon klassz lehet házi kolbásszal! :D
VálaszTörlésHázi kolbásszal tényleg nagyon finom, bár szerintem ezek a kiflik mindenféle változatban gyorsan elfogynak. :)
TörlésHmmm, ez nagyon finom lehet!!
VálaszTörlésSzerintem Szofi süsd meg egyszer te is, kár kihagyni! :)
Törlés