Tehát most már elárulom, az új "barátom" Nikon D3200 egy 18-55mm és egy 55-200mm es objektívvel. Nagyon tetszik!!!
Most automatán (nem ez a cél, de rábíztam, mert még nem volt időm elsajátítani az alap dolgokat sem), reggel fél 7-kor készültek a képek. Ahhoz képest, hogy nem sok fény volt, bár azért elég korán világosodik nagy segítség.
Köszönöm szépen a segítséget, jó hogy számíthatok mindig a blogger társaimra! ;)
De most akkor jöjjön a recept!
Hozzávalók:
200 g BL80 fehérliszt
200 g tk. tönköly búzaliszt
2 dl tej
0,5 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 tk. + 2 ek. cukor
25 g élesztő
25 g (4-5 ek.) olvasztott vaj
1 kk. só
Töltelék:
150 g darált mák
50 g nyírfacukor
1 dl tej
2-3 ek. házi lekvár (barack vagy szilva)
1 citrom reszelt héja és egy pici leve
Tetejére:
1 tojás
Elkészítés:
Melegítsünk fel 1 dl tejet, keverjük el benne az élesztőt és az egy teáskanál cukrot és hagyjuk felfutni.
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a tojás sárgáját, 2 evőkanál cukrot, sót és a felfuttatott élesztőt. Folyamatos folyadék hozzáadása mellet dagasszuk a tésztát, majd a vége felé több részletben csurgassuk hozzá a vajat. Rugalmas tésztát kell, hogy kapjunk. Szobahőmérséklet hagyjuk duplájára kelni.
A töltelékhez forraljuk fel a tejet a cukorral, reszeljük bele a citrom héját. Ezután adjuk hozzá a darált mákot, ízesítsük citromlével és annyi lekvárt, hogy ne legyen száraz a töltelék. Hagyjuk kihűlni.
Amikor megkelt a tésztánk, vágjuk három egyenlő részre. Nyújtsunk egy-egy téglalapot, tegyük a közepére a töltelék 1/3-át és tekerjük fel úgy, hogy a felőlünk levő részét ráhajtjuk, majd tekerjük tovább, mint a csigát. Miután meg van a három rúd összefonjuk, a végeit aláhajtjuk és egy zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük a felvert tojással. Ismét hagyjuk 20 percig pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
Kenjük meg újra tojással, toljuk a sütőbe és süssük kb. 35-40 percig.
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése