Amikor megláttam a lehetőséget, egyből kigondoltam, hogy "Chili con carne"-t fogok készíteni. Rá pár napra jött is a közösségi oldalra egy jó kis recept, így nem kellett még keresgélnem sem.
Elárulom, nagyon nagyon ízlett nekünk.
Chili con carne
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús (marha nyak)
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. római kömény
3 szem szegfűbors
1 tk.egész koriander
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. chili (+ bármilyen csípős paprika mehet bele ízlés szerint)
1/2 rúd fahéj
só, bors
4 dl világos sör
2 dl marhalaplé
1 konzerv darabolt paradicsom
1 konzerv leszűr vörösbab
Elkészítés:
A vörös és a fokhagymát pucoljuk meg és daraboljuk fel. Olívaolajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darált marhahúst. Pirítsuk pár percig.
Közben a fűszereket (kivéve fahéj) tegyük egy mozsárba és zúzzuk porrá. Szórjuk a húsra. Adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, a sört és a húsalaplét. Alacsony lángon főzzük jó sokáig. Minél tovább főzzük annál finomabb lesz. Nekem kb. 3 óra alatt főtte el teljesen a folyadékot. Az utolsó 20 percben tegyük hozzá a vörösbabot.
Tortilla chipssel tálaltam, amire evés előtt sajtot szórtunk és mikróba ráolvasztottuk. A cheddar sajt a legmegfelelőbb, de természetesen másfajtát is lehet használni.
Hozzávalók:
10 dkg tk. tönköly búzaliszt
10 dkg. kukoricaliszt
2 ek. olívaolaj
só
(lehet fűszeresre is tetszés szerint)
kevés víz
Elkészítés:
A hozzávalókból gyúrjunk közepesen lágy tésztát. Tegyük félre pihenni 20-30 percig.
Lisztezett deszkán nyújtsuk egész vékonyra, majd vágjunk háromszögeket.
Előmelegített 200°°C-os sütőbe, sütőpapírra helyezett tésztát toljuk be és süssük kb. 10 percig, majd fordítsuk meg mindet, így egyformán megpirul mind a két oldala. További 5 percig tegyük még vissza.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése