Nem is gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű. Bár szerintem kicsit kemény lett a tészta, nem mertem több tojást hozzáadni, de feljöttek és úgy is maradtak. Belül üreges lett és vaníliapudinggal töltöttem meg illetve csokoládé ganache-t csurgattam rá. A krémet tekintve főzöttel biztos sokkal finomabb lett volna, természetesen különféle variációja lehet, vaníliás, kókuszos, csokis, gyümölcsös.... de maradtam az egyszerűbb változatnál. Legközelebb bátrabb leszek.
A recept bevált, tudom nem klasszikus, mert tej is van benne. Ha képviselő fánkot sütnék nem biztos, hogy ezt a receptet használnám. Profiterolhoz tökéletes vagy ahogy a párom mondaná "Profiterror". :)
Hozzávalók (14-15 db):
1/4 bögre víz
1/4 bögre tej
45 g vaj
1/2 bögre liszt
2 tojás
csipet só és cukor
Elkészítés:
A vizet, a tejet és a vajat csipet cukorral és sóval forraljuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, reszteljük, amíg el nem válik az edény falától.
Ezután vegyük le a gázról, várjunk egy picit, hogy hűljön, majd egyesével adjuk hozzá a felvert tojásokat.
A másodikat már csak akkor és azt se egyszerre, ha már az első alaposan bele lett keverve.
A massza állagát tekintve, olyannak kell lenni, hogy a habzsákból könnyen adagolható legyen, de ne terüljön szét. Kisebb halmokat (kb. 4 cm átmérőjű) nyomjunk egymás mellé, 5 cm távolságot tartva egymástól egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Spricceljük meg alaposan vízzel és előmelegített 200°C-os sütőbe süssük 15 percig, majd vegyük le 180°C-ra és további 10-12 percig. Ezután zárjuk el, támasszuk ki a sütőajtót egy fakanállal és hagyjuk így kb. 20 percig. (Nem tudom, hogy rövidebb idő elég e, tutira akartam menni.)
Habzsákba tegyük a tölteléket és nyomjuk a golyók közepébe.
Micsoda kis gurigák :) Nagyon guszta lett! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Dina! :)
TörlésBüszke lehetsz magadra, hogy már elsőre ilyen szépre sikerültek! :)
VálaszTörlésAranyos vagy! Kicsit meglepődtem, hogy elsőre megszülettek!:)
Törlés