Ez a pite szuper egészséges, mert nyírfacukorral és tönkölyliszttel készült.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában.
Áfonyás pite
Hozzávalók 24 cm átmérőjű piteformához
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfaporcukor
1 tojás
3 evőkanál jéghideg víz
a töltelékhez:
50 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
3 evőkanál nyírfacukor
3 teáskanál étkezési keményítő
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés:
A lisztekhez vegyítjük a nyírfaporcukrot, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a tojást és a vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. 2 fólia között kb. 3 mm vékony körlappá nyújtjuk. A formába helyezzük, a kilógó széleket körben levágjuk. A kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
A töltelékhez a nyírfacukorhoz keverjük a keményítőt és a vaníliát. Megszórjuk vele az áfonyát – ha fagyasztottal dolgozunk, előzetesen kiolvasztjuk –, jól összeforgatjuk és a linzertésztára kanalazzuk. Egyenletesen elosztjuk, a kiszaggatott tésztával díszítjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Tipp: nyírfaporcukorral felvert tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése