Koskacukor: Áfonyás pite

2016. október 12., szerda

Áfonyás pite

Télen-nyáron kaphatunk áfonyát, ha nem is frissen, de fagyasztva biztos. Szerintem az a legjobb ebben a gyümölcsben, hogy fagyasztás során sem romlik az állaga és bátran használhatjuk bármilyen sütemény elkészítéséhez. Nyáron betároltam egy pár kilóval, ráadásul még lekvár is készült.
Ez a pite szuper egészséges, mert nyírfacukorral és tönkölyliszttel készült.
A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában.








Áfonyás pite
Hozzávalók 24 cm átmérőjű piteformához
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg nyírfaporcukor
1 tojás
3 evőkanál jéghideg víz
a töltelékhez:
50 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
3 evőkanál nyírfacukor
3 teáskanál étkezési keményítő
1/2 vaníliarúd kikapart magjai

Elkészítés:
A lisztekhez vegyítjük a nyírfaporcukrot, belekockázzuk a vajat, hozzáadjuk a tojást és a vizet. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1/2 órára. 2 fólia között kb. 3 mm vékony körlappá nyújtjuk. A formába helyezzük, a kilógó széleket körben levágjuk. A kimaradt tésztát ismét összegyúrjuk, tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
A töltelékhez a nyírfacukorhoz keverjük a keményítőt és a vaníliát. Megszórjuk vele az áfonyát – ha fagyasztottal dolgozunk, előzetesen kiolvasztjuk –, jól összeforgatjuk és a linzertésztára kanalazzuk. Egyenletesen elosztjuk, a kiszaggatott tésztával díszítjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, majd hűlni hagyjuk.

Tipp: nyírfaporcukorral felvert tejszínhabbal is tálalhatjuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...