A recept megjelent a Kifőztük gasztromagazin októberi számában is.
Kelt gofri házi ajvárral sütve
Hozzávalók 10 db-hoz
a házi ajvárhoz, 6 db 2 dl-es üveghez:
2 kg padlizsán
1 kg kápia paprika
50 dkg paradicsom
2 fej fokhagyma
frissen őrölt bors
só
olívaolaj
a kelt tésztához:
15 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 dkg friss élesztő
1 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 dl víz
továbbá:
házi kolbász
csemegekukorica
sajt
Elkészítés:
Az ajvárhoz a padlizsánt kettévágjuk, beirdaljuk, sózzuk és borsozzuk, majd alufóliával bélelt gáztepsire helyezzük. Megspricceljük olívaolajjal, és előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 1 órán át sütjük. Másik tepsire helyezzük a megmosott, félbevágott paradicsomot és az egészben hagyott paprikát. A fokhagymafejek végét levágjuk, alufóliába helyezzük a vágással felfelé, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd becsomagoljuk. Ezt is a többi zöldség mellé tesszük. A készre sült zöldségeket nagy tálba szedjük, és letakarjuk alufóliával. A padlizsán belsejét kikaparjuk, a paprika és a paradicsom héját lehúzzuk, a fokhagyma húsát kinyomkodjuk. Az egészet krémesre turmixoljuk, tovább ízesítjük sóval és borssal. Üvegekbe kanalazzuk, a tetejükre kevés olajat öntünk, és lezárjuk.
A kelt tésztához a kétféle lisztbe morzsoljuk az élesztőt, elvegyítjük benne a cukrot, a sót és az olívaolajat. A víz hozzáadásával rugalmas tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban, szobahőmérsékleten 1 órát pihentetjük. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk. Megkenjük mindegyiket ajvárral, minden másodikra teszünk 1-1 szelet kolbászt, kevéske kukoricát és sajtot, majd betakarjuk egy másik tésztával. Forró, enyhén kiolajozott gofrisütőbe helyezzük, lenyomjuk, és 5-7 perc alatt készre sütjük.
Tipp: az ajvárt előre is elkészíthetjük, mivel üvegekben eltéve sokáig eláll.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése